FOTO: Glas Srpske

Skoro svaki treći kontrolisani privrednik u Republici Srpskoj prošle godine nije poslovao prema propisima, a zbog propusta u radu i prekršaja inspektori su im izrekli kazne teške četiri miliona maraka.

Prema preliminarnim podacima Inspektorata RS lani su u unutrašnjem prometu inspektori izvršili 30.000 kontrola privrednika, u kojima su u 8.484 slučaja ili 28 odsto utvrđeni propusti u radu.

- Zbog utvrđenih propusta izrečeno je oko 7.000 mjera kojima je naloženo otklanjanje tih nedostataka, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 3.300 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko četiri miliona KM. Nadležnim sudovima podnesena je 161 prekršajna i devet krivičnih prijava - rekla je vršilac dužnosti Inspektorata RS Danijela Batar i dodala da inspektori sve slučajeve u kojima utvrde nepravilnosti sankcionišu i nalažu otklanjanje propusta, te izriču prekršajne mjere.

Batareva je istakla da je u spoljnotrgovinskom prometu izvršeno više od 114.000 kontrola pošiljki prilikom uvoza, te da su po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet Srpske uplaćene takse vrijedne više od pet miliona maraka.

Ona je navela da su inspektori lani oduzeli i naložili uništavanje razne vrste robe koja se nelegalno prometovala na tržištu.

- Oduzeto je 2.119 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata koji su bili bespravno posječeni, a čija vrijednost se procjenjuje na 182.840 KM. Inspektori su oduzeli i robu bez porijekla u vrijednosti od 3.000 KM među kojoj su cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića. Takođe, uništeno je 1.300 kilograma prehrambenih namirnica zbog proteklog roka upotrebe, izmijenjenih senzornih svojstava, te neadekvatnih deklaracija a najčešće se radilo o mesu, proizvodima od mesa, osvježavajućim pićima, konditorskim, mliječnim i drugim proizvodima - istakla je Batareva.

Prema njenim riječima, inspektori su lani izvršili i 4.784 vanrednih kontrola po prijavi drugih organa, pravnih lica i građana, a u 36 odsto slučajeva utvrđeno je da su kontrole bile opravdane.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da bi propise u RS trebalo liberalizovati, ali da se zakoni moraju poštovati bez ikakvog opravdanja.

- Prije donošenja bilo kojeg zakona o njemu treba dobro raspraviti jer je važno da budu provodivi, a oni koji to ne rade treba da budu strogo kažnjeni. Ne znam kakve nepravilnosti su inspektori utvrdili. Ako se  radi o sitnicama ne vidim tu ništa strašno jer se greške svakom dešavaju,  ali ukoliko se radi o ozbiljnim propustima štetnim po budžet RS ili po radnike onda je to zabrinjavajuće - ocijenio je Škrebić. 

On je istakao da je neznanje i neiformisanost privrednika jedan od mogućih razloga za kršenje propisa.

- Kada su u pitanju finansije, u Srpskoj imamo veoma malo stručnjaka u toj oblasti. Iako je na Zavodu za zapošljavanje mnogo ekonomista kada trebate šefa računovodstva koji poznaje propise i zna raditi veoma ga je teško naći - naveo je Škrebić.  

Rad na crno

Danijela Batar je istakla da je suzbijanje sive ekonomije, nelegalnog i neregistrovanog rada i lani bilo u fokusu Inspektorata RS, te da su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 14.390 radnika, od čega 392 nisu imali zaključen ugovor o radu, odnosno nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

- Protekle godine u RS bilo je 14 povreda na radu sa smrtnim ishodom, te 81 teža povreda - rekla je Batareva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )