FOTO: 24sata.info

Svi znamo da sintetički antibiotici izazivaju nuspojave koje nastaju odmah ili neko vrijeme nakon njihovog korišćenja, dok darovi prirode nemaju neželjene posljedice.

Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim delovanjem. Jedan od njih je propolis, savršena namirnica koja hrani i liječi ljudsko tijelo.

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s cvjetova različitih biljaka, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne stvari.

Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Njegov sastav i boja zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.

U medicini se tradicionalno koristi više od 2.000 godina, čemu svjedoče brojni istorijski spisi u kojima se mogu naći podaci da su propolis kao lijek koristili Egipćani, Vavilonaci, Arapi, Grci, Rimljani i mnogi drugi stari narodi.

Ljekovito djelovanje propolisa

Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Flavonoidi su u najvećoj mjeri zaslužni za njegovo ljekovito djelovanje. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cvjeću i kori drveća. Imaju antioksidativno djelovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline.

U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin.

Propolis je jedan od onih mudrih lijekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i liječi oboljelo.

Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.

Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.

Prije spavanja dovoljno je namazati područje grudi propolisom, da biste umirili kašalj i osigurali miran san.

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.

Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda.

Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i liječi dobroćudne tumore. Poznato je da stimuliše stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. Takođe, pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lijekovi bespomoćni.

Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.

Koristi se i za liječenje bolesti uha i usne duplje. Odlične rezultate daje u liječenju i prevenciji upale grla. Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.

Kao snažan antioksidant efikasno djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem i da ima antikancerogeni učinak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )