FOTO: null

Predsjednik Turske pozvao je ljude da i dalje ostanu da ulicama, dok se situacija dovoljno ne stabilizuje, a 5 generala i 29 pukovnika već je razriješeno dužnosti.

Situacija se u većim gradovima mijenja iz minuta u minut. 

Najmanje 16 pobunjenika je ubijeno u sukobima u Ankari, rekao je šef policije Turske, Celaletin Lekesiz, dodaljući da je 250 ljudi u pritvoru. Dodao je da se sukobi u komadi nastavljaju, ali će uskoro biti razriješeni. 

Dopisnica CNN-a javila je iz Istanbula da i u ovom trenutku borbeni avioni nadlijeću grad, ali niko ne zna pod čijom su oni kontrolom. Neimenovani zvaničnik je za CNN rekao da ne vjeruje da je ovo dugo planirano. 

Objavljeno je da je avion turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sletio na aerodrome Ataturk, a premijer Binali Jildrim kaže da je situacija "uglavnom pod kontrolom". 

On je za puč okrivio vjerskog vođu Fetulaha Gulena. Ukupna situacija u Turskoj je i dalje veoma konfuzna, a informacije kontrdiktorne. Na ulicama je vojska sa vojnim vozilima, na nebu su avioni, ali nikome nije jasno ko njima rukovodi, sa kojih aerodrome su, na primjer, ti avioni poletjeli. 

CNN Turske javio je da su turski pobunjenici ušli u zgradu tog medija i d aće ih uskoro onemogućiti da emituju program. 

Na istanbulskom aerodromu su se takođe čule eksplozije. Inače, u međuvremenu Bugarska je ojcačala patrole na bugarsko-tursoj granici i zatražila od svojih građana da ne putuju u tu zemlju. 

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je s obaviještajnim i sigurnosnim službama o situaciji u Turskoj, čija je vlada objavila da je vojska pokušala izvjesti vojni udar.   

Helikopteri su oko 1 sat otvorili vatru na turski parlament, javila je tv Fox Rojters, je javio da je na zgradu parlamenta bačena bomba, prema izvještajima turskim medija 12 osoba je tom prilikom ranjeno od kojih dvoje teško. 

Premijer Turske Binali Jildirim saopštio je da je iznad Ankare proglašena zona zabrane letova, javlja britanska agencija. U međuvremenu, portparol obaviještajne agencije Turske saopštio je da se poslije pokušaja puča situacija vratila u normalu, javlja AFP.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )