FOTO: null

U protekle skoro dvije decenije, u Republici Srpskoj privatizovano je nešto više od 700 preduzeća i banaka, od čega je 630 propalo. Desetine hiljada radnih mjesta je izgubljeno, dok su kupci preduzeća koja su kasnije propala zaradili, po nekim procjenama,

Komisija za reviziju privatizacije u Srpskoj bavila se sa svega 70 slučajeva privatizacije koji su kao sumnjivi upućeni na procesuiranje, ali nijedan nije okončan presudom i raskidanjem ugovora.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da su sindikati i radnici bili ti koji su najviše tužbi podnosili zbog sumnjivih privatizacija, ali se ništa nije dogodilo.

“Sam proces privatizacije u RS ali i cijeloj BiH je bio takav da je imao za cilj, ne otvaranje radnih mjesta što je bio mamac za podršku privatizacijskim zakonima, već naprotiv, bogaćenje pojedinaca”, kaže Mišićeva za BN TV.

Nebojša Jugović iz Udruženja malih akcionara ističe da to udruženje ne odustaje od zahtjeva za izmjene postojećih krivičnih zakona u RS I BiH, kako slučajevi sumnjivih proivatizacija ne bi završavali u ladicama.

“Sve dok se ne promijeni regulativa da bude kao u Hrvatskoj i Srbiji, da djela ratnog profiterstva i pljačkaške privatizacije ne zastarijevaju, da bi se stvorili uslovi da se sankcionišu ovi koji već 25 godina pljačkaju privredu RS - do tada nema generalnog rješenja tog problema”, smatra Jugović.

Izvršne vlasti u Srpskoj najviše su krive za to što niko nije odgovarao za propale privatizacije, smatra ekonomista Damir Miljević. On tvrdi da je neispunjavanje obaveza moglo predstavljati osnov za poništenje privatizacije, ali se to nije dogodilo.

“Svi su investitori imali određene obaveze, a ja mislim da ni 20odsto njih nije ni izvršilo one obaveze koje su preuzeli u procesu privatizacije”, kaže Miljević.

Koliko su se pojedinci bliski vlastima okoristili u privatizaciji tokom protekle dvije decenije posebno je pitanje, na koje do sada odgovor nije stigao iz nadležnih pravosudnih institucija. Valjda zato što se do sada time ozbiljno nisu ni bavile, iako su se afere o sumnjivim slučajevima privatizacije nizale iz godine u godinu. A kako stvari stoje, taj niz će biti nastavljen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )