FOTO: null

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS raskinuli su u prošloj godini 14 koncesionih ugovora, a najčešće je to činjeno zbog toga što koncesionari nisu poštovali ugovorene obaveze.

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da su lani raskinuli sedam, a u ovoj godini još jedan ugovor. U svim slučajevima ugovori su raskinuti zato što koncesionari nisu izvršavali obaveze. Pet ugovora raskinuto je jednostrano, a dva sporazumno.

- U ovoj godini jednostrano je raskinut ugovor sa koncesionarom “Klaonica i prerada mesa” iz Sokoca - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da se problemi u oblasti koncesija javljaju u toku realizacije ugovora najčešće zbog neusklađenosti katastarskih podataka sa stanjem na terenu.

Kada je u pitanju Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, od sedam raskinutih ugovora pet se odnosilo na oblast rudarstva, a dva na energetiku.

- Razlozi za raskid ugovora iz oblasti rudarstva su nepoštivanje rokova iz koncesionog ugovora, nedostatak novca i gubitak tržišta usljed krize - kazali su u Ministarstvu.

Raskinuta su i dva ugovora za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana - “Kobiljska rijeka” na Kobiljskoj rijeci u Kneževu sa koncesionarom “Inter-hem” iz Banjaluke i “Govza B-G-2” na rijeci Govzi u Foči sa firmom “Eling MHE” iz Teslića.

- Razlog za raskid ugovora je spajanje tih malih hidroelektrana sa drugima. Analizom je utvrđeno da je najbolje rješenje spajanje ovih koncesija, odnosno izgradnja jedne male hidroelektrane sa poboljšanim tehničkim karakteristikama - pojasnili su u Ministarstvu i dodali da sprovode detaljnu analizu svih koncesionih ugovora i da će sa koncesionarima koji nisu napravili pomake u realizaciji biti raskinuti ugovori.

U izvještaju Komisije za koncesije RS, koji će poslanici razmatrati na idućoj sjednici Narodne skupštine RS, navedeno je da je potrebno veće angažovanje inspekcija s ciljem sprečavanja nelegalne eksploatacije dobara na koje se odnosi koncesija i zloupotrebe zakona i ugovora o koncesijama. U oblasti poljoprivrede kao najveći problemi su navedeni uzurpacija zemljišta pod koncesijom od strane trećih lica, neusaglašenost parcela u javnim registrima sa stanjem na terenu i neplaćanje ili neredovno plaćanje koncesione naknade. U izvještaju je navedeno da je lani prvi put došlo do značajnijeg stepena realizacije ugovora za izgradnju malih hidroelektrana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )