FOTO: nezavisne

DOBOJ - Šest godina nakon što je na lokalitetu bivše kasarne u Ševarlijama položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu voća i povrća "Benkons", ovaj spektakularno najavljivani projekat je doživio potpuni fijasko jer će lokalna vlast tražiti povrat zemljišta koje je ustupljeno investitoru.

 

Kompanija "Benkons Group" iz Azerbejdžana dobila je na raspolaganje oko deset hektara zemljišta, ali iako su na njemu sagrađeni pojedini objekti, najavljene proizvodnja i prerada voća i povrća nikada nisu počele.

"Pošto u datim i zadatim rokovima nije otpočela proizvodnja, pokrenuli smo određene procedure, vjerovatno da izvršimo povrat kompletnog tog lokaliteta, jer je tu gotovo stotinu dunuma zemlje. Ali, svakako, i ono što su oni uložili će vjerovatno biti predmet sporazuma. Više bih volio da tu sada imamo fabriku koja radi i gdje ljudi se zapošljavaju. Svakako da ćemo pokušati da tražimo ili strateškog partnera ili neko rješenje kako bi ono što je do sada urađeno bilo na korist, a ne na problem bilo koje vrste", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, koji je pojasnio da se "Benkonsove" strane investicije uvijek vezuju za berzu, pošto su jedan od najvećih proizvođača nafte i naftnih derivata.

"Padom na berzi cijene nafte, država vrši korekciju prema stranim investicijama. Vidljivo je da su oni na području Ševarlija uložili značajan iznos i svakako da imaju prava i obaveze. Taj lokalitet je uređen, Azerbejdžan, tj. firma 'Benkons' uložila je cirka deset miliona evra", poručio je Jerinić.

Problem u vezi s "Benkonsom" zapeo je za oko i Slobodanu Vasiljeviću, odborniku PDP-a.

"Ja sam postavio odborničko pitanje za 'Benkons'. Evo, već šest godina 'Benkons' nije dovršio posao koji je bio definisan u sporazumu, a to je bilo da izgradi fabriku, da pokrene proizvodnju, zaposli 300 građana, angažuje preko 5.000 kooperanata. Taj rok je istekao. Uputio sam pitanje gradonačelniku i pozvao ga na raskidanje tog sporazuma, na ulazak grada Doboja u vlasništvo tog prostora i na aktivno traženje ozbiljnog investitora, domaćeg ili stranog, koji će nastaviti gradnju, pokrenuti proizvodnju i zaposliti građane. Dobio sam odgovor, što mi je drago, da je pokrenuta ta procedura", kaže Vasiljević.

Bivši gradonačelnik Doboja Obren Petrović i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su, između ostalih, 26. juna 2014. položili kamen temeljac za izgradnju fabrike.

"Ovdje će direktno i indirektno raditi stotine ljudi, zato kažem da će ova fabrika donijeti dobro svima. Grad Doboj je na ovom primjeru pokazao spremnost da izađe u susret svakom ozbiljnom investitoru, a u preduzeću 'Benkons' iz Azerbejdžana smo to prepoznali", poručio je tada Obren Petrović.

U prvoj fazi realizacije investicije, kako je tada rečeno, predviđeno je bilo ulaganje od preko 40 miliona evra.

"Sa radošću želim da istaknem da će realizacijom ovog projekta doći do otvaranja novih radnih mjesta i upošljavanja 90 procenata lokalnih kompanija", rekao je tom prilikom Elin Zalov, direktor kompanije "Benkons Bosna".

Najavljeno je bilo i da će za tri godine fabrika biti u pogonu, međutim 2018. godine odbornicima Skupštine grada dostavljena je Informacija o statusu izgradnje fabrike u Ševarlijama u kojoj investitor traži prolongiranje rokova za još dvije godine i navodi krizu kao razlog kašnjenja. Nakon isteka i tog roka evidentno je da od kapitalnog projekta nema ništa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )