FOTO: null

PARIZ- Više od 120 godina poslije smrti Vinsenta Van Goga pronađena je do sada neznana knjiga crteža jednog od najpoznatijih slikara u istoriji! Ovu vijest objavila je proteklog vikenda francuska izdavačka kuća Seuil, a prenijeli su je gotovo svi svjetski

O ovom, zaista velikom otkriću za umetnički svet, zasada nema mnogo podataka, jer ih izdavači čuvaju u strogoj tajnosti. Urednik ovog kapitalnog izdanja Bernar Komen je medijima saopštio šture detalje i najavio da će ostatak morati da sačeka sredinu novembra, kada će u Parizu biti održana velika konferencija i promocija "izdavačkog poduhvata godine".

- Beležnica sadrži očaravajuće radove velikog umetnika koje su do sada videli samo njeni vlasnici, ja i izdavač - poručio je Komen.

Knjiga će biti objavljena pod naslovom "Vinsent Van Gog: Magla u Arlu", ali njeno poreklo, broj stranica, kao i broj crteža biće poznati tek u novembru. Na insistiranje novinara, Komen je kratko prokomentarisao da u knjizi "ima više od deset crteža", kao i da je za njeno postojanje saznao tek pre nekoliko meseci.

Radovi slavnog postimpresioniste spadaju među najcenjenije i najtraženije, a na aukcijama često dostižu višemilionske iznose. Zato i ne čudi što na tržištu ima i mnogo Van Gogovih falsifikata, ali Komen uverava sve zainteresovane da je novootkrivena beležnica "100 odsto autentična".

Knjiga će istog dana biti objavljena u Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, a potom će se, u zavisnosti od interesovanja, naći i pred ostalim čitaocima. 

SUDBONOSNI GRAD

IAKO su detalji o novoj knjizi veoma šturi, na osnovu naslova, "Magla u Arlu", može se pretpostaviti da su crteži nastali u vreme Van Gogovog kratkog, ali sudbonosnog boravka u francuskom gradiću Arlu, između 1888. i 1889. godine. U ovom periodu, slavni Holanđanin naslikao je više od 20 slika, među kojima i remek-delo "Zvezdano nebo". Nažalost, u Arlu se naglo pogoršalo Van Gogovo mentalno zdravlje, a po legendi, u istom mestu slavni slikar je sebi otsekao uvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )