FOTO: null

Misteriozna rijeka, duga 6 kilometara, duboko u srcu Amazona, je toliko vruća da ključa.

Ova rijeka se oduvijek spominje u legendama Perua. Kada je geolog Andres Runzo čuo za nju, mislio je da je tako nešto nemoguće. On je smatrao da je potrebna ogromna količina geotermalne toplote da zagrije čak i malu rijeku, a uz to Amazonski sliv čak nije u blizini ni jednog aktivnog vulkana. A, onda je Ruzo vidio legendarnu rijeku svojim očima. 

On je za ovu rijeku prvi put čuo od svoga djeda koji mu je ispričao priču kakao su španski konkvistadori ubili posljednjeg cara Inka. Priča kaže da su se Španci, nakon što su ubili cara, uputili u prašumu Amazona u potrazi za zlatom. 

Kada su se neki od njih vratili, govorili su o zastrašujućim stvarima, o zatrovanoj vodi, zmijama koje jedu ljude i rijeci koja ključa. Dvanaest godina kasnije, na porodičnoj večeri, Runzo je ponovo čuo za misterioznu rijeku kada je njegova tetka spomenula da ju je vidjela. 

Kao diplomirani geofizičar, Runzo je htio da i sam vidi rijeku i da se uvjeri u njeno postojanje. Iako je u početku bio skeptičan, na nagovor svoje tetke, uputio se u prašumu. 

Runzo je rekao da je bio psihički spreman da se uvjeri u postojanje legendarne ključajuće rijeke, ali ono što ga je čekalo bilo je nešto sasvim  drugačije. On je otkrio 6 km dugu ’rijeku koja ključa’ u geotermalnom pojasu u Majantujaku. Na najširem dijelu, duboka je 6, a široka 25 metara. Voda je dovoljno vruća da možete da skuhate čaj. ’Kada bih ruku stavio u vodu, dobio bih opekotine trećeg stepena u roku od pola sekunde, rekao re Runzo, 

’A, kada bih upao unutra, to bi me sigurno ubilo’. On je otkrio da na tom dijelu voda ključa zbog pukotina u podzemnim tokovima termalnih voda. U nekim dijelovima rijeke, voda je tako vruća da životinje koje upadnu u nju budu odmah ’skuhane’. 

’Vidio sam kako su razne vrste životinja upale u rijeku, a ono što me je šokiralo je da je proces uvijek isti’, rekao je Runzo. ’Životinje su pokušavale da isplivaju, ali bi im se mesu ’skuvalo’ na kostima, toliko je voda vrela.’ 

Iz nekog razloga, ova rijeka je promakla dubljem naučnom istraživanju, ali je Runzo na putu da to promijeni. On je objavio i knjigu ’Rijeka koja ključa: Avanture i istraživanje Amazona’. 

Sada pokušava da sačuva rijeku, jer je šuma koja ju je okruživala sada uveliko posječena i ako se nešto ne preduzme, mogla bi da sasvim isčezne.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )