FOTO: null

Vlasti u Egiptu vjeruju da su uspjeli da pronađu grobnicu kraljice Nefertiti koja je vladala Egiptom u XIV veku p.n.e.

Snimci Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva pokazali su da postoji i jedna skrivena odaja u kojoj je, kako se vjeruje, sahranjena Nefertiti.

- Naučnici su rekli da su 90 odsto sigurni da je Nefertiti položena tu - rekao je ministar Mamduh Al Damati.

On je istakao da je radar pokazao da na sjevernom delu Tutankamonove grobnice postoji još jedna prostorija.

- Vidi se hodnik, ako smo upravu, na kraju tog hodnika sačekaće nas još jedna prostorija i u njoj Nefertiti - rekao je Al Damati.

Arheolozi kažu da je Tutankamon, koji je iznenada umro, sahranjen na brzinu u podzemnoj grobnici, koja vjerovatno nije bila njemu namijenjena.

Smatraju da su sveštenici, zbog Tutankamonove smrti, morali da otvore Nefertitinu grobnicu, jer za njega nije izgrađen mauzolej.

Pojedinci pak vjeruju da u novootkrivenoj grobnici neće pronaći Nefertiti, jer smatraju da sveštenici nikad ne bi dozvolili da ona bude sahranjena u Dolini kraljeva, pošto je svom suprugu, faraonu Ahenatonu pomagala u nastojanjima da Egipat prevede na monoteističku vjeru. Ona i faraon su vjerovali u Atona, boga svijetlosti i njemu u čast podigli novu prestonicu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )