FOTO: null

Na mestu gde je nekada bilo jezero Ejre australijski naučnici sa univerziteta "Curtin", pronašli su kamen težak 1,7 kilograma, a pretpostavlja se da je nastao prije 4,5 milijardi godina. Ovo je samo jedan od 20 meteorita pronađenih na Zemlji.

"Nadam se da će nam ovo otkriće pomoći da bolje razumijemo nastanak Sunčevog sistema. Drugim riječima, ukoliko utvrdimo odakle je meteorit potekao možemo utvrditi i kako je nastao, i na osnovu dobijenih rezultata pokušati da odgovorimo na neka nerazjašnjena pitanja vezana za nastanak samog Sunčevog sistema", rekao je Robert Hovi, jedan od istraživača.

On je rekao da su 27. novembra su zapratili 80 kilograma težak asteroid kako ulazi u Zemljinu atmosferu krećući se brzinom od 14 km po sekundi.

Nakon toga pokušali su da utvrde moguće mjesto pada u dijametru od jednog kilometra, međutim, meteorit su uspjeli da nađu tek tri dana nakon što je pao.

"Postavili smo videokamere u blizini procjenjenog mjesta pada, koje su na kraju trebale da nam pomognu prilikom pronalaženja meteorita. Ipak, kretao se tako brzo da kamere nisu uspjele da zabilježe tačno mjesto pada. Bili smo presrećni kada smo konačno uspjeli da ga pronađemo", rekao je Hovi.

Dodao je kako je njihovo otkriće utoliko važnije jer NASA troši milijarde dolara za uzimanje uzoraka asteroida, a oni su isto uspjeli uz pomoć nekoliko videokamera na zemlji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )