FOTO: null

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je promovisana knjiga "Spomenica `Mlade Bosne` 1914-2014." autora Vojislava Maksimovića, kapitalno djelo koje, prema mišljenju recenzenata i kritičara, ima za cilj da odbrani istinu o Sarajevskom a

"Spomenica je knjiga nad knjigama - neobična knjiga. Priređivač sa atributima naučnog radnika i istoričara književnosti, u zrelom dobu stvaralaštva uspeo je da selektivnom građom za čitaoce priredi knjigu u kojoj će ostati najbolja svedočenja o `Mladoj Bosni` i Sarajevskom atentatu", rekao je književni kritičar Jordan Ristić. 

Ristić je dodao da za objektivnog čitaoca, ukoliko je ranije i bilo nekih dilema, tokom čitanja ove knjige one će potpuno nestati, a ostaće samo istina o žrtvi mlade generacije koja je mladost žrtvovala za slobodu. 

On je naglasio da je ovom knjigom autor svestrano prikazao veliki Sarajevski atentat, organizaciju mladih koja, kaže, formalno nije bila ni ustrojstvo, ni program, ali je u mladim gimnazijalcima zaživjela kao cilj ka skidanju okova ropstva svoga naroda. 

Književni kritičar i jedan od recenzenata ove knjige Sava Ćeklić istakao je da Spomenica "Mlade Bosne" predstavlja ogromno štivo u kojem su sakupljeni gotovo svi radovi mladobosanaca, od formiranja "Mlade Bosne" do danas. 

"Tu su radovi svih mladobosanaca, kritičara koji su pisali o njima, zapisnici sa suđenja mladobosancima, kao i svi dokumenti sa prostora srpskog naroda... sve što je pisano o Velikom ratu, njegovim uzrocima, početku, stradanju i mučenju zatočenika u logorima", rekao je Ćeklić. 

On je uputio posjetioce da ovo štivo treba pročitati, jer se u njemu najjasnije vidi kako se razvijao pokret "Mlada Bosna" i kako je počeo Prvi svjetski rat. 

Autor Spomenice Vojislav Maksimović rekao je da je ova knjiga namijenjena, prije svega onima koji namjeravaju da izučavaju omladinski pokret "Mlade Bosne". 

"Vrlo je obimna i sadrži različite poglede na ovaj pokret", rekao je Maksimović i dodao da je njegovo nastojanje bilo da pokaže kreativnu ulogu ovog pokreta. 

Maksimović kaže da se o mladobosancima obično govori kao o atentatorima, ali da je njegova želja bila da pokaže koliko je, kaže, bilo brižno bavljenje literaturom i duhovnošću ovih mladih ljudi, ali i značaj njihove nacionalne uloge. 

"Spomenica `Mlade Bosne` 1914-2014." je kapitalno djelo napisano na više od 1.800 stranica, a sadrži i nekoliko stotina radova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )