FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini večeras je promovisana zbirka pjesama "Svet i kuća" autora Miće Cvijetića.

"Svet i kuća" je zbirka pjesama pisanih devedesetih godina prošlog vijeka, a objavljena je ove godine. 

Profesor LJiljana Lukić je, govoreći o knjizi, istakla da su pjesme Miše Cvijetića pune alegorija i aluzija te da se, uglavnom, odnose na lični život autora. 

"Mićo Cvijetić morao je da izbjegne iz rodnog Sarajeva u Beograd. Živeći na periferiji i radeći u gradu, njega najviše muči sjećanje na rodni grad i na kuću, u kojoj je zadovoljno živio. Izgubio je skoro sve, naročito veliku ličnu biblioteku, za kojom najviše žali i kojoj je posvetio jednu od 60 pjesama ove zbirke", rekla je Lukićeva. 

Ona je dodala da je uočljivo da pjesnik pati za roditeljskom kućom i patrijarhalnim životom. 

"Ovo je poezija inspirisana tragikom situacije u kojoj se pjesnik našao u toku rata", rekla je Lukićeva. 

Ona je rekla da je Cvijetić svojim pjesmama predstavio događaj stradanja i izgnanstva iz Sarajeva i pritom skrenuo pažnju na običnog čovjeka koji stvarnost doživljava onako kako je doživljavaju svi njegovi zemljaci. 

Mićo Cvijetić rekao je da je knjiga dobila naziv upravo zbog traganja za kućom, za izgubljenim domom, za smislom života. 

"Ovdje je ugrađeno mnogo ličnog, ali je riječ o opštem i univerzalnom, jer su dom i kuća, gubici - vječna tema", rekao je Cvijetić i dodao da osim autobiografskog u knjizi ima dosta univerzalnog. 

Mićo Cvijetić je pjesnik, književni kritičar, esejista, putopisac i prevodilac. 

Objavio je i četiri knjige poezije. 

NJegovu najnoviju, večeras promovisanu knjigu "Svet i kuća", objavila je ove godine Srpska književna zadruga. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )