FOTO: null

U Bijeljini su večeras promovisani knjiga Dragana Mrkajića „Tuzlanska kolona“ i dokumentarni film o zločinu nad vojnicima JNA 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli.

Autor kaže da je na knjizi radio gotovo godinu dana, skupljajući svu dostupnu dokumentaciju o događaju, njegovim uzrocima i posljedicama, a kao njeno posebno bogatstvo izdvaja živu riječ 35 učesnika stradalničke kolone. 

Mrkajić je rekao novinarima da ova knjiga čuva od zaborava i opominje da se zlo ne bi ponavljalo, te dodao da je u ovom zločinačkom napadu muslimansko-hrvatskih formacija ubijeno mnogo njegovih prijatelja iz Tuzle, gdje je do rata živio. 

Na promociji u gradskom Bioskopu, Mrkajić je podsjetio da su bila tri pokušaja da se sudi odgovornima za "Tuzlansku kolonu", nalogodavcima i zločincima koji su pucali ranjenicima u usta i zlostavljali zarobljenike u tuzlanskim kazamatima. 

On kaže da je u dva slučaja donesena oslobađajuća presuda, a u trećem je presuđena kazna od godinu i po zatvora, koja još nije i izvršena. 

"Mislim da to potvrđuje da nema političke volje da se sudi za `Tuzlansku kolonu`", zaključio je Mrkajić. 

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine u Tuzli iz zasjede napale kolonu pripadnika JNA i ubile 59, a ranile 44 vojnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )