FOTO: SRNA

Povodom 100 godina od završetka Velikog rata, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini sinoć je promovisana knjiga "Milunka Savić - ordenje i ožiljci" kojom se autor Milan Bogojević bori da ne bude zaboravljena ova srpska heroina i najodlikovaniji vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Bogojević je rekao novinarima da je knjiga nastajala desetak godina kao njegov doprinos borbi protiv, kako kaže, strašne srpske boljke - da zaboravlja svoje heroje.

"Milunka Savić je simbol zaboravljenih heroja iz Prvog svetskog rata", istakao je on.

Bogojević je naveo da se još manje zna da je ova žena bila i veliki humanista, da je imala jednu biološku kćerku, te usvojila još tri, od kojih je jedna dijete sa posebnim potrebama, a na različite načine pomogla je odrastanje još 30 djece.

On kaže da je Milunka Savić cijeli život sebe predstavljala kao srpsku majku i odbijala pozive iz Francuske da se tamo odseli, kao nosilac njihovog najvišeg odlikovanja.

Prema njegovim riječima, uz junakinju knjige, neobičnu ženu, srpskog vojnika, heroja i humanistu, vezan je i neobičan izdavač - Maja Kovačević koja je majka 11 djece i vlasnik izdavačke kuće "Glas Srbije".

Veče posvećeno Milunki Savić i vijeku pobjednika organizovali su bijeljinski odbor Udruženja "Kraljevina Srbija" i gradsko udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )