FOTO: InfoBijeljina

Knjiga "Opčinjeni prosvjetom - petnaesta generacija Učiteljske škole u Bijeljini", koju su priredili nekadašnji učenici te generacije Tihomir Nestorović i Perica Gligić, promovisana je večeras u Narodnoj bibioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Gligić je rekao da je ova knjiga ugledala svjetlo zahvaljujući njegovoj inicijativi, ali najvećim dijelom zahvaljujući predanom radu Nestorovića.

"Trudili smo se da uradimo ono što do sada niko nije uradio, prikupili smo sve materijale za te četiri godine, od 1964. do 1968. godine, i zapisali da ne bi bilo zaboravljeno", rekao je Gligić novinarima, izrazivši zadvoljstvo i nadu da će knjiga služiti budućim generacijama.

Gligić je rekao da je Nestorović predano radio na slaganju tekstova, a da je on inicijator da knjiga bude napisana.

Nestorović je istakao da je ova knjiga "kazivanje o jednoj mladosti" i dug prema 3.500 učitelja koje je Učiteljska škola u Bijeljini školovala, kao i dug profesorima.

On je podsjetio da je 15. generacija imala 164 učenika raspodijeljenih u pet odjeljenja.

"Pisali smo isključivo o sebi, o nama", rekao je Nestorović i dodao da je posao na ovoj knjizi bio i lijep i težak, ali da su ipak uspjeli da prikupe građu za 224 stranice i fotografije.

On je rekao da bi Učiteljska škola trebalo da bude brend grada.

Profesor koji je predavao 15. generaciji Učiteljske škole Dušan Matić rekao je da je ovo za njega dirljiv susret sa ovom generacijom i gradom Bijeljina, u kojem je započeo službu i osnovao porodicu.

"Prošlo je 55 godina od prvog druženja sa učenicima i knjigom, a sada poslije svih tih godina knjiga je opet povod da se vidim sa njima", rekao je Matić koji danas živi u Kragujevcu.

Domaćin ove večeri, direktor Narodne bibioteke "Filip Višnjić" Jovan Cvjetković napomenuo je da će knjiga biti digitalizovana, te podsjetio da je Učiteljska škola nastavila da radi poslije posljednjeg rata, te da je on njen prvi diplomirani učitelj. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )