FOTO: null

U Bijeljini je večeras, u organizaciji Muzeja Semberije i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Zavet“, promovisana knjiga Borisa Zemcova „Iz dnevnika ruskog dobrovoljca“ u kojoj je opisao svoje učešće u odbrambeno-otadžbiskom ratu u Republici Srpskoj.

Prema riječima predsjednika Društva "Zavet" Save Cvijetinovića, ovaj ruski novinar, književnik i publicista bio je dobrovoljac u srpskoj vojsci, u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1993. godine i knjiga je nastala u tom periodu. 

"Ovo je dnevnik jednog vojnika dobrovoljca. Ovo je dnevnik u kome je Zemcov opisao svoj put, dolazak iz Moskve u Republiku Srpsku, boravak u Srpskoj i povratak u Moskvu. Bio je učesnik bitke za odbranu Višegrada 12. aprila 1993. godine na brdu Oglavak kada su tri ruska dobrovoljca poginula", rekao je Cvijetinović. 

On je dodao da je ovo prva knjiga prevedena na srpski jezik koju je napisao jedan od ruskih dobrovoljaca. 

"U Rusiji je objavljena pod nazivom `Dobrovoljci`, a na internetu se pojavljivala pod naslovom `Bosanska sveska`", rekao je Cvijetinović. 

On kaže da je u čast ovih ljudi 12. april određen kao Dan ruskih dobrovoljaca, te je i večerašnja promocija u okviru obilježavanja ovog datuma. 

Zemcov je rekao da je u vrijeme kada je rat na ovim prostorima počeo, bio u Beogradu kao književnik, novinar iz Rusije, a kao gost Udruženja književnika Srbije. 

"Sreli smo u to vrijeme dvojicu dobrovoljaca, razmijenili telefone. Oni su čitali moje reportaže o sukobu u Bosni, moje radove u novinama, zvali su me potom u Moskvu i pitali da li hoću da vidim kako to izgleda `iznutra`", rekao je Zemcov novinarima. 

On je dodao da je odgovor bio da "naravno da želi da vidi kako je to iznuta" i da je već za dva mjeseca bio u Višegradu. 

"Ispunili smo svoj dug, bratski, slovenski, prema bratskom srpskom, slovenskom narodu da bi sačuvao svoju istoriju, kulturu, religiju", rekao je Zemcov. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )