FOTO: null

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je promovisan roman „Ena sa naslovne strane” autora Zdravka Zgonjanina Baće.

Stevo Ćosović, urednik u beogradskoj izdavačkoj kući "Svet knjige", rekao je na promociji da je glavni lik romana žena-ljepotica, koja traga za srećom, vođena jakom potrebom da voli i da bude voljena, oko koje se sve vrti i koja sve sebi podređuje. 

"Stvaralački senzori pisca prevashodno su u funkciji oblikovanja njenog lika, njene prirode i postupaka. Pisac postupno, gotovo jednosmjerno gradi Enin prilično zagonetan i tajanstven lik", dodao je Ćosović. 

Ćosović je napomenuo da sreća leži u samom čovjeku, te dodao da autor, osim ljubavne tematike, u romanu obrađuje i odnos umjetnika i ljepote. 

"Sva umjetnost zasnovana je na ljepoti i bez nje nema umjetnosti, a u ovom romanu Zgonjanin sa posebnom pažnjom prati oduševljenje slikara koji na slikarsko platno prenose Enin portret i divi se njenoj ljepoti", rekao je Ćosović. 

On je naglasio da je osnovna poruka ovog, drugog po redu romana Zdravka Zgonjanina da se sudbina, ma kako ona bila zapisana ili određena, može učiniti smislenijom, a život može biti plemenit i ispunjen ako je ispunjen ljubavlju i smislom. 

Roman je predstavljen na prošlogodišnjem beogradskom Sajmu knjige na štandu izdavača i knjižara Republike Srpske, od kada je značajno dobila na publicitetu. 

Književnik Zgonjanin rekao je da roman predstavlja čitko štivo, a radnja je smještena u šezdesete godine prošlog vijeka. 

Inspiraciju, kaže, nosi u sebi još od mladosti, te knjiga predstavlja vremeplov koji nekada treba staviti na papir. 

Zgonjanin je autor sedam zbirki poezije i dva romana, njegova djela zastupljena su u antologijama i zbornicima poezije i proze, a dobitnik je i brojnih književnih priznanja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )