FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini večeras je promovisan projekat ,,Izučavanjem istorije do pomirenja,, povodom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata, čiji je nosilac Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u partn

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke LJilja Petrović Zečić rekla je novinarima da je projekat sa 235.000 KM finansirala EU, da traje 18 mjeseci i završava se krajem novembra. 

Prema njenim riječima, Bijeljina je prvi od 13 gradova u kojima će biti održane promocije, a publikacije iz ovog projekta biće predstavljene i na sajmovima knjiga u zemljama regije. 

"U okviru projekta objavljeno je pet publikacija, među kojima i reprint izdanje iz 1978. godine `Sarajevo 2014.` Vladimira Dedijera, koje je prema ocjeni `NJujork Tajmsa` 1984. godine proglašeno za najsveobuhvatniju i najobjektivniju knjigu o uzrocima i povodima Prvog svjetskog rata", istakla je Zečićeva. 

Objavljena je i publikacija na srpskom i engleskom jeziku "Sarajevsko suđenje", stenografske bilješke sa biografijama učesnika Sarajevskog atentata, autora Vojislava Bogičevića. 

Jedna od objavljenih publikacija "Odjeci" predstavlja pregled evropske štampe u vrijeme Sarajevskog atentata i julske krize, na čemu je radilo 11 istraživača u 13 evropskih zemalja, a sav dostavljeni materijal prikazan je kao izložba sa 23 panoa. 

Uz izložbu je urađen i jednočasovni dokumentarni film "Sarajevo 1914.", a kao dio promocije održavaju se i javne debate čiji je cilj podsticanje dijaloga i kritičkog mišljenja o Prvom svjetskom ratu. 

Svaka knjiga je rađena u tiražu od hiljadu primjeraka i nisu namijenjene za prodaju, nego će biti besplatno distribuisane, a večeras je prvih 20 kompleta poklonjeno Biblioteci u Bijeljini. 

Za knjigu o Sarajevskom atentatu predgovor je radio profesor Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, koji je rekao novinarima da je u prethodnih sto godina napisano desetine hiljada jedinica o "Mladoj Bosni", Sarajevskom atentatu i Prvom svjetskom ratu. 

Milošević ističe da se Dedijerova knjiga smatra klasikom kada je u pitanju poznavanje ove teme i da 50 godina nakon njenog objavljivanja istorijska nauka praktično nije rekla nešto novo. 

"Dedijerova istraživanja su nedvosmisleno utvrdila da Kraljevina Srbija, uprkos Austrougarskoj propagandi, nije odgovorna za Sarajevski atentat", rekao je Milošević. 

Prema Dedijeru, Sarajevski atentat je autentično djelo Gavrila Principa i Mladobosanaca, kao vid bunta protiv tadašnje austrougarske uprave čiji je simbol bio prestolonasljednik Franc Ferdinand. 

Milošević je istakao da knjige nisu namijenjene samo stručnoj javnosti, već su urađene za širu publiku, a smatra da će ovaj projekat pokazati svoj značaj tek u narednim godinama. 

Milošević je podsjetio da je Sarajevski atentat goruće pitanje domaće i strane istoriografije koje izaziva mnoge kontroverze. 

"U BiH se, nažalost, po običaju politika umiješala tamo gdje joj nije mjesto i ljudi iz struke pokušavaju da `Mladu Bosnu`, Gavrila Principa i Sarajevski atentat vrate isključivo u ta istorijska istraživanja, da izbjegnemo svaku politizaciju događaja", zaključio je Milošević. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )