FOTO: null

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je promovisana "Knjiga o hrastu", najnoviji roman Janka Vujinovića, koji govori o Prvom svjetskom ratu i zlodjelima austrougarskih vojnika nad srpskim narodom u Mačvi.

Autor je rekao da je roman zasnovan na stvarnim događajima o masakrima koje su počinili austrougarski vojnici, poslije prvog dolaska na Cer. 

"Ovo je roman o jednom zapisu na Ceru kojeg, poslije poraza austrougarske vojske, bijesni austrougarski vojnici pokušavaju da zapale", kaže Vujinović. 

On je napomenuo da je roman prepun istorijske i etnografske građe, mitova i legendi, kojim je prepun ovaj kraj i sa jedne i sa druge strane Drine. 

Djela ovog, prevashodno proznog pisca, prevođena su na nekoliko jezika, čak i na hebrejski. 

O romanu je govorio i književni kritičar Sava Ćeklić koji je rekao da je ovo knjiga o Prvom svjetskom ratu, a tretira i sve što ljudi nisu doživjeli u tom ratu, ali se "nekim nevidljivim nitima provlači kroz rat". 

On je naglasio da poseban utisak na čitaoca, kao i na njega lično, ostavlja zapis o tome kako su austrougarski vojnici, posebno Mađari, vršili zlodjela nad srpskim narodom u Mačvi. 

Radnja romana ne događa se samo na ovim prostorima, nego i u Poljskoj, Rusiji, NJemačkoj i Austriji. 

"Zato pisac, kad govori o žrtvama rata, podjednako gleda na sve žrtve sa podjednakim žalom, ma gdje da su bile, ali su žrtve rata", rekao je Ćeklić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )