FOTO: srna

BIJELJINA - Drugi dio knjige "Solunska 28" autora Nenada Jankovića poznatijeg kao Dr Nele Karajlić promovisan je večeras u bijeljinskoj Biblioteci "Filip Višnjić".

Ovo je druga od tri planirane knjige pod istim naslovom koja govori o prijateljstvu i izdaji, posvećena ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na obali Dunava.

Prema riječima autora, knjiga se odrodila od njega jer je ljudi toliko vole da je uspjeh postignut njome apsolutno neplaniran.

"Pisao sam je dvije-tri godine, a obje knjige `Solunska 28` oko četiri. I sad je to počelo da živi neki svoj život, a ja se na nekim književnim večerima iznenadim pitanjima jer sam mnoge stvari iz te knjige i zaboravio", rekao je Janković novinarima.

On je najavio da se treći dio "Solunske 28" očekuje ove, a najkasnije sljedeće godine.

Janković kaže da je sintagma koju je "skovao" njegov kolega i prijatelj književnik Vule Žurić da je knjiga spoj južnoameričkog magijskog realizma i sarajevskog novog nadrealizma, u stvari izuzetna pohvala njegovog djela.

"Ako se moje knjige mogu porediti sa latinoameričkim knjigama 20. vijeka, onda sam ja uspio u životu. Ovo nadrealno - to je moje i niko mi to ne može oduzeti", rekao je Janković.

On je dodao da je interesantno to da je Solunska ulica o kojoj piše u 20. vijeku najviše propatila od svih ulica na svijetu.

"Strast i novac su upečatljivi u prvom dijelu knjige, a kod mene ništa ne može bez strasti. Nikad ništa nisam napisao ili komponovao ili režirao, a da ne frca od strasti. Kad piše Nele, toga tu ima sigurno - novca nema", rekao je autor knjige.

On je naveo da je, radeći ovu knjigu, jedan front bio istraživanje istorijskih činjenica, uzbudljivo putovanje u prošlost, ali, kaže, on i jeste istoričar-amater i voli avanture prekopavanja po prošlosti.

"Čini se da se prošlost danas dramatično mijenja, čak i brže od budućnosti, a s druge strane uzbuđenje pri pisanju bilo je samo kreiranje likova i priče o svemu što je u to doba na Dorćolu bilo. Sve što čitalac tamo nalazi plod je naravno moje fikcije. Nekada davno tu kuću o kojoj pišem jeste napravio moj pradjed, ali je teško dokazati da se sve ono što sam napisao nije dogodilo", rekao je Janković.

Treća knjiga koja je u pripremi, kaže autor, govori o posljednjoj generaciji 20. vijeka, kojoj i sam pripada.

"Tu je jedan praunuk junaka iz prve knjige koji se bavi muzikom, ali koji shvata da hljeba nema u rokenrolu i prelazi u narodnjake", rekao je Janković.

Nenad Janković kaže da je trenutno najangažovaniji na muzičkom polju jer za kraj decembra sprema nešto što će biti veliki spektakl.

"Zabranjeno mi je, ipak, još o tome da govorim", kaže Dr Nele Karajlić, dodajući da će svi biti iznenađeni.

Knjiga "Solunska 28" ponovo dokazuje da autor posjeduje neiscrpnu energiju kojom uspijeva da se izbori sa najvećim životnim i umjetničkim izazovima, stav je književne kritike.

Kritičari, takođe, ocjenjuju da Janković, pripovijedajući o svemu što je snašlo stanare Solunske 28 tokom njemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu, nudi podjednak čitalački užitak i onima koji su čitali prvi dio trilogije, ali i onima koji se tek sada pridružuju armiji njegovih vjernih čitalaca.

Ova knjiga predstavlja nastavak monumentalne sage o jednoj kući, gradu i dva svijeta, te još jednom potvrđuje da je domaća književnost u Jankoviću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umjetnik umije i ima mnogo toga važnog da kaže.

Promocija drugog dijela knjige "Solunska 28" okupila je večeras brojne ljubitelje lijepe pisane riječi, a sala bijeljinske biblioteke "Filip Višnjić" bila je premala da primi sve zainteresovane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )