FOTO: null

Srpsku ove godine čekaju reforme u gotovo svim ključnim oblastima, poput zdravstva, obrazovanja i finansijskog sektora i sređivanje stanja u javnim preduzećima.

Zadaci proizlaze iz akcionog plana RS za sprovođenje reformske agende. Agenda je usvojena na svim nivoima vlasti u BiH, a tim dokumentom su propisane reforme koje je neophodno sprovesti do 2018. godine kako bi BiH ostvarila napredak na putu ka EU.

U akcionom planu RS naveden je niz zadataka na kojima će svi resori Vlade raditi ove godine, a među prvima je obaveza Ministarstva finansija da kreira strategiju javne unutrašnje finansijske kontrole i da stvori pravni okvir za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita koji su posljednjih godina u konstantnom porastu. Osnivanje i supervizija društava za upravljanje aktivom i vansudsko restrukturisanje dugova jedan je od ciljeva, a rok za njegovo dostizanje je septembar.

Investiciono-razvojna banka RS moraće ove godine da napravi strategiju za rješavanje problema u preduzećima gubitašima u javnom vlasništvu, odnosno programe njihovog restrukturisanja i privatizacije. Na istom poslu radiće i Ministarstvo saobraćaja i veza, koje je zaduženo da sačini program restrukturisanja "Željeznica RS", koje su jedno od najvažnijih, ali i javnih preduzeća sa najvećim akumuliranim gubitkom.

Zadatak koji je stavljen pred Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je normiranje mreže zdravstvenih ustanova, koje treba da obavi do maja, dok do kraja godine treba da kreira novi model i izvor finansiranja, te poboljšanje socijalne zaštite.

Reforma u oblasti inspekcijskog nadzora data je u zadatak Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, a glavni cilj je jačanje inspekcije rada. Ovo ministarstvo moraće i da uvede šeme podrške za tražioce prvog posla, dok bi Zavod za zapošljavanje trebalo da radi na poboljšanju vraćanja ljudi u radni status. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite u saradnji sa Fondom PIO trebalo bi da ispita potrebu za reformom parametara penzijskog sistema i izradi šeme za dobrovoljno penzionisanje. Istovremeno, Penzijski rezervni fond radiće na osnivanju prvog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Reforma sistema obrazovanja, koja bi trebalo da urodi boljom povezanošću sa tržištem rada, jedan je od zadataka kojim treba da se pozabave Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo nauke i tehnologije. Obaveza uspostavljanja sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti ispostavljena je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, a ovaj resor radiće i na određivanju kriterijuma kvalifikovanosti i testova kompetentnosti pri zapošljavanju državnih službenika i namještenika. Do marta je u planu i donošenje zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim bi bila olakšana reforma javne uprave i uvedena veća fleksibilnost radnih angažmana.

Ministarstvo pravde RS treba da do jula poboljša proceduru u vezi sa prodajom zaplijenjene imovine, a zajedno sa ministarstvima finansija i unutrašnjih poslova moraće da radi na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Jedan zadatak za ovu godinu je već ispunjen, a odnosio se na zaključivanje operativnog sporazuma sa Evropolom, kako bi bio obezbijeđen dvosmjerni protok povjerljivih informacija o kriminalu između BiH i zemalja članica te međunarodne policijske asocijacije.

Premijer RS Željka Cvijanović kazala je da su ciljevi u ekonomskoj politici za ovu godinu usklađeni sa reformskom agendom.

- Moramo posvetiti pažnju jačanju kontrolnih organa kako bi njihovi rezultati bili mnogo bolji i sankcionisano što više onih koji se ne pridržavaju zakona. Cilj je i da istrajemo na reformi javne uprave, ograničimo fond plata, a neće biti ni novog zapošljavanja u javnom sektoru - rekla je Cvijanovićeva i dodala da se hrabrije mora reformisati i obrazovanje, te napraviti sklad između kadra koji školujemo i tržišta rada, ističući da na tom polju očekuje najveći otpor.


Kontinuirani ciljevi

Među ciljevima koji su u akcionom planu označeni kao kontinuirani navedeno je uklanjanje podsticaja i drugih vidova pomoći velikim preduzećima, bolja zaštita manjinskih akcionara, jačanje nadzora nad bankama od strane Agencije za bankarstvo RS i osiguravanje zapošljavanja isključivo najbolje rangiranih kandidata na konkursima.

Zadaci u 2016. godini

- kreiranje strategije javne unutrašnje finansijske kontrole

- stvaranje pravnog okvira za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita

- izrada programa restrukturisanja i programa privatizacije

- izrada programa restrukturisanja "Željeznica RS"

- normiranje mreže zdravstvenih ustanova

- reforma inspekcije

- osnivanje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda

- reforma sistema obrazovanja

- uspostavljanje sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti

- donošenje zakona o državnim službenicima i namještenicima

- poboljšanje procedure prodaje zaplijenjene imovine

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )