FOTO: novosti.rs

Udruženje likovnih umjetnika "Sveti Luka" organizovalo izložbu u Bijeljini. Izloženo stotinu djela rađenih različitim tehnikama. Društvo okuplja amatere, studente, ali i profesore.

Bijeljinsko udruženje likovnih umjetnika "Sveti Luka" je u Muzeju Semberije organizovalo tradicionalnu "Proljećnu izložbu", tokom koje je 36 stvaralaca izložilo stotinu djela rađenih različitim tehnikama - od olovke i tempere, do uljanih boja i enkaustike, a predstavili su se i ikonopisci, i fotografi.

Predsednik Udruženja Panto Pantić smatra da je to što se tokom svečanog otvaranja okupilo oko 200 ljubitelja umjetnosti najbolji pokazatelj da "Sveti Luka" - kao zajednička adresa mnogih kreativnih i kvalitetnih pojedinaca - izrasta i u svojevrsni brend grada.

- Okupljamo 50 članova među kojima su amateri, mladi koji su tek upisali Akademiju, ali i profesori likovne umjetnosti. Osim kvaliteta stvaralaštva, zajednička nam je i ljubav prema umjetnosti, pa tokom godine rado učestvujemo u radu mnogih kolonija, a pored "Proljećne izložbe" organizujemo još jednu, tokom decembra, u galeriji ovdašnjeg centra za kulturu - naglašava Pantić.

Otvaranju je prisustvovala i profesor istorije umjetnosti iz Beograda Sofija Ljubičić, koja godinama učestvuje u selekciji za Likovni salon amatera u srpskoj prestonici.

- Drago mi je što sam došla u Bijeljinu i osjetila duh ove manifestacije, koja ne obraća pažnju na to ko je kakve umjetničke orijentacije, vjeroispovijesti ili kako se zove, već je prvenstveno opredijeljena ka širenju duhovnih vidika. Godinama pratim aktivnosti udruženja "Sveti Luka" i posebno me raduje to što je početku predstavljanja odabranih eksponata prisustvovalo i mnogo djece. Ako njih naučimo da poštuju umjetnost, onda ne treba da brinemo za budućnosti - naglasila je Sofija Ljubičić.

MOTIVI

- Diplomirala sam i grafički dizajn, i ikonopisanje, a sada sam po prvi put odlučila da izložim apstraktne slike na kojima kombinujem temperu, akvarel i zlatni pigment. Mnogo mojih prijatelja je učlanjeno u udruženje "Sveti Luka", pa sam odlučila da im se pridružim i steknem nova iskustva - kaže najmlađi član pomenute umetničke družine Marija Radanović (23) iz Popova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )