FOTO: List Međimurje

Proklijali krompir ukazuje na povišenu količinu štetnog alkaloidnog spoja solanina, ali s bijelim i crnim lukom je priča drugačija.

Bijeli luk se smatra prirodnim antibiotikom te čuvarom imuniteta, a osim toga i ima i čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. No što sa njim učiniti ako proklija? Trebamo li ga baciti ili upotrijebiti? Dok proklijali krompir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog alkaloidnog spoja koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, bijeli luk se ipak razlikuje.
 
Toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati, no sa lukom nema straha. Jedna od studija sugeriše da je proklijali luk zdraviji od običnog jer sadrži više antioksidansa. Bijeli luk klija zbog starosti, ali i baš kao i luk, zbog nepravilnog čuvanja i velike količine vlage.
 
Glavice luka i bijelog luka koje kupujemo u trgovini nerijetko provedu dosta vremena u skladištu ili na policama prije nego ga odnesemo kući. Dobra vijest je da su izdanci sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus. Gorkasta nota neće toliko doći do izražaja u kuvanim ili pečenim jelima, ali jedete li ga sirovog moglo bi vam zasmetati.
 
Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi pa uzgojiti nove glavice. Kako ne bi proklijali, čuvajte luk i bijeli luk na tamnom i hladnom mjestu s dobrom cirkulacijom vazduha. Dobro je znati da nakon što proklijaju, crni i bijeli luk će brzo početi trunuti. Nikako ih nemojte staviti na isto mjesto kao i jabuke, kruške, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje, piše Punkufer.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )