FOTO: InfoBijeljina

U Bijeljini živi najbrojnija romska zajednica u RS. „Nova rješenja za stare probleme“ regionalni je projekat koji i ove godine nastavlja Udruženje žena "Romkinja" iz Bijeljine.

Započet je prošle godine uz podršku norveškog fonda, a osim u BiH sprovodiće se do 2023. godine i u Rumuniji, Bugarskoj, Litavniji, Turskoj, Albaniji, Češkoj, Slovačkoj i Makedoniji.

Predsjednica ovog udruženja Bojana Jovanović ukazuje da je cilj projekta da  podrži romsku zajednicu u planiranju, prilagođavanju i provođenju  projekata inkluzije i osnaživanja. 

- Udruženje žena "Romkinja" u Bijeljini osnovali smo 2012. godine. Već deceniju radimo na unapređenju položaja žena i djevojčica Romkinja, nastojimo da  kreiramo siguran prostor za njih i pomažemo im da stiču nova znanja i vještine koje  će im olakšati društvenu inkluziju. Kroz brojne aktivnosti i sadržaje omogućavamo im da razmjenjuju iskustva sa drugim udruženjima, partnerima u ovom projektu. Kokretno pomažemo udruženjima iz Češke i Turske da naš projekat "Osnažene i solidarne protiv nasilja u porodici" prilagode i primjenjuju u svojim lokalnim zajednicama - kaže Jovanović za portal InfoBijeljina. 


Brojna istraživanja su pokazala da se žene Romkinje susreću s mnogim problemima. Siromaštvo, ekonomska zavisnost, nezaposlenost, neobrazovanost, te neriješena stambena pitanja su neki od najvećih. 

Vesida Beganović već tri godine radi u Socijalnom preduzeću „Agroplan“ koje se bavi organskom proizvodnjom povrća i voća. 

 
- Radim u plastenicima ali i na otvorenom. Nije uvijek lako ali meni ova plata mnogo znači. Mnoge Romkinje bi radile i tako izdržavale svoje porodice ali, nažalost, poslodavci im nerado pružaju priliku. Za tu diskriminaciju su djelimično i same krive jer ne žele da idu u školu. Mnogima i okolnosti ne dozvoljavaju da se obrazuju. Tako da je to jedan začarani krug – kaže ova mlada žena koja se bori za svoju bolju budućnost. 

U Bijeljini živi najbrojnija romska zajednica u RS. Procenjuje se da na ovom području živi oko 2.500  pripadnika ove nacionalne manjine u oko 300 porodica.

Zahvaljujući nevladinim organizacijama poput Udruženja žena “Romkinja” i “Otaharin”, ali i podršku republičke i lokalne vlasti te međunarodnih donatora, njihov položaj se iz godine u godinu popravlja. 

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )