FOTO: InfoBijeljina

Pokrajinski sekretarijat za kulturu pokrajinske vlade Vojvodine donio je odluku o finansiranju projekat "Žaštita, očuvanje i promocija srednjovijekovnog kulturnog nasljeđa Srba u sjeveroistočnoj BiH" koji realizuje Svetosavska omladinska zajednica iz Ugljevika a kojim se promoviše srednjovijekovno srpsko kulturno našljeđe na području opštine Ugljevik i susjednih opština i gradova na području sjeveroistočne BiH.

Grant za ovaj projekat je odobren u okviru poziva "Istraživanje, zaštita i očuvanje kulturnog nasljeđa Srba u regionu" koji svake godine objavljuje pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Dodjela ugovora je upriličena u amfiteatru Arhiva Vojvodine a ugovore je lično dodijelio premijer pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice iz Ugljevika Milenko Kojić je tom prilikom rekao da je SOZ Ugljevik konkurisao sa projektom kojim se promoviše srpska kulturna baština na području sjeveroistočne BiH sa posebnim osvrtom na materijalne spomenike kulture i to srednjovijekovne pravoslavne manastire, crkve, ostatke srednjovjekovnih utvrđenja kao i lokacije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika tzv. "Stećaka".


Kojić je posebno istakao zahvalnost pokrajinskom sekretarijatu za kulturu pokrajinske vlade Vojvodine na odluci da finansira naš projekat i u skladu s time, idući putevima duhovnog oca naše crkve Svetoga Save mi ostajemo posvećeni ideji nepostojanja bilo kakvih administrativnih barijera između naših država a dokaz tome je i sporazum o međusobnim, specijalnim paralelnim vezama između Srpske i Srbije a koji politika predsjednika Republike Srbije g-dina Aleksandra Vučića dosljedno sprovodi a što srpski narod zapadno od rijeke Drine svakako u cijelosti podržava i odaje zahvalnost i poštovanje na tome.

Ovaj projekat predstavlja kako dodatni motiv za učvršćivanje i jačanje saradnje na području kulture našeg naroda sa obje strane rijeke Drine a tako predstavlja i izazov i obavezu da slijedimo put Svetosavlja i uzajamne ljubavi našeg naroda s obje strane rijeke Drine.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )