FOTO: null

Aktivnosti i planovi u okviru FARMA II projekta čiji cilj je unapređenje konkurentnosti i razvoj tržišne poljoprivrede predstavljeni su na okruglom stolu koji je održan u četvrtak 27. oktobra 2016. godine u Bijeljini.

Projekat vrijednosti 16,3 miliona dolara, koji finansiraju USAID i Vlada Kraljevine Švedske pokriva sektor mljekarstva, ljekovitog bilja, voća, povrća, meda i peradarstva, a trajaće do 2021. godine.

- Ovo je osmi okrugli sto organizovan u BiH na kome predstavljamo smjernice projekta FARMA II, razgovaramo o problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici i načinima za povećanje konkurentnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Mjere podrške u okviru ovog projekta namjenjene privatnom sektoru podrazumijevaju tehničku pomoć i grantove do 50.000 dolara, s tim što su aplikanti dužni da ulože jednu konveribilnu marku na jednu KM dobijenu od strane projekta. U javnom sektoru naglasak je na jačanju sistema sigurnosti hrane – istakla je Meriha Manojlović, zamjenik direktora FARMA II projekta.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Mile Pejčić, ukazao je na značaj ovjog projekta za tržišno pozicioniranje semberske poljoprivrede u BiH i šire, ali i na bitno povećanje konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača koji se prijave na javne pozive u okviru FARME II.

Mladen Lazić, vlasnik firme „Mameks“, koja je 2014. godine učestvovala u projektu FARMA, nagasio je da je zahvaljujuću grantu USAID-a i Vlade Švedske, od 50.000 dolara, sanirao štete od poplava.

- Sredstvima iz ovog projekta osavremenili smo proizvodnju i uveli grijanje u plastenike. Danas na četiri hektara plastenika i 15 hektara otvorenog zemljišta proizvodimo povrće koje distribuiramo širom BiH ali i u zemlje regiona. Ove godine „Mameks“ je aplicirao za grant kojim bismo pokrenuli pogon za preradu viška povrća. Na taj način naša firma bi uposlila još 50 radnika pored sadašnjih 20, istakao je Lazić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )