FOTO: null

RS ima izuzetan potencijal i agroekološke uslove za proizvodnju organske soje, čime će znatno biti smanjen uvoz genetski modifikovane soje u BiH.

Poručeno je to juče u Banjaluci na manifestaciji "Dunav soja - Dan polja", koja je održana u Poljoprivrednom institutu RS u organizaciji Udruženja "Dunav soja", Instituta i brčanske kompanije "Bimal".

- Tri sjemenske kompanije predstavile su devet sorti soje, različitih grupa zrenja. U okviru herbicidnog ogleda predstavljeni su preparati za suzbijanje korova u ovoj ratarskoj kulturi, sa akcentom na integralni pristup u zaštiti bilja - saopšteno je iz "Bimala". 

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić istakao je da je nauka veoma važna u poboljšanju proizvodnje soje, odnosno ostvarivanju većeg prinosa.

Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića, resorno ministarstvo podstiče proizvodnju soje tako što isplaćuje proizvođačima do 15 odsto od tržišne cijene, ali i dodatnih 15 odsto za proizvođače koji su u sistemu "Dunav soja".

- U RS na godišnjem nivou proizvede se 5.000 hektara soje, dok BiH ukupno 7.000 hektara. To znači da RS dominira u proizvodnji soje. Međutim, to zadovoljava manje od deset odsto naših potreba - rekao je Pašalić i dodao da te potrebe kompenzujemo uvozom uglavnom sojine sačme iz Južne Amerike.

Predstavnik Asocijacije "Dunav soja" za BiH Radomir Prodanović istakao je da je proces označavanja jedini način kako na tržištu razdvojiti genetski modifikovane od nemodifikovanih proizvoda.

Direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja istakao je da se ova institucija u BiH jedina bavi selekcijom i oplemenjivanjem biljaka.

- Imamo četiri priznate sorte soje koje se nalaze u proizvodnji - rekao je Trkulja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )