FOTO: infobijeljina.com

Na 55 hektara u Janji kod Bijeljine, 60 kooperanata Osnovne poljoprivredne zadruge ‘’Agrofarmer’’, počelo je sadnju industrijskih sorti krompira za lokalnu fabriku za preradu. Krompir će biti zasađen na znatno manjim površinama nego prethodnih godina zbog gašenja fabrike za proizvodnju pomfrita u Srebrenici.

Zbog problema sa nabavkom sjemena sadnja je počela nešto kasnije, ali  proizvođači su iskoristili lijepo vrijeme krajem marta da bi završili radove u optimalnom roku . Povrtar Ferhat Junuzović već petu godini sije krompir za poznatog kupca. Zadovoljan je saradnjom sa otkupljivačem, ali i što mu je unaprijed obezbijeđen plasman.  

- Krompir sjemenski i osnovno đubrivo ne plaćamo novcem nego krompirom. Tako da novac koji bi uložio na 3 hektara krompira mogu da uložim u drugu kulturu, što mi je veoma važno da se ne zadužujem za proljećnu sjetvu. Imam dovoljno i mehanizacije, a pored svih ulaganja, isplati mi se. Bilo bi još bolje da je cijena krompira veća, ali zahvaljujući podsticajima Vlade RS  i Federalnog ministarstva, dobro je. Najvažnije mi je da su mi djeca tu, da rade i žive od svog rada - kaže ovaj janjarski domaćin. 



Sadnju nije bilo moguće početi ranije zbog temperaturnih oscilacija, objašnjavaju i stručnjaci za portal InfoBijeljina. Agronom Gorana Kojić podsjeća da za sadnju krompira na dubini od 10 cm temperatura sjetvenog sloja zemljišta  mora biti preko 10 stepeni C .

- Malo nam problem predstavlja manjak vlage u zemljištu, ali nadamo se da će nas vrijeme ipak poslužiti i da ćemo krompir posijati u optimalnom agro roku - kaže Kojić.

Zbog nestabilnog tržišta i cijene, mnogi su smanjili površine pod konzumnim krompirom na uštrb industrijskog. Dušan Stjepanović iz Kojčinovca kaže da se proizvodnja konzumnog krompira prošle godine izuzetno isplatila, ali da je pretprošle sav rod propao, zato ga sadi samo za svoje potrebe.



- Nikad ne znamo šta nam donosi sezona, zato sadim industrijski. Dobro je kad imamo ugovorenu proizvodnju jer sav rod odmah sa njive ide u fabriku i nemamo dodatnih troškova oko pakovanja i ne brinemo da li ćemo ga prodati i po kojoj cijeni. Sve se zna unaprijed  – kaže Stjepanović za portal InfoBijeljina.

Šestu godinu zaredom kooperanti zadruge “Agrofarmer” sade industrijski krompir za lokalnu fabriku u Janji, čiji vlasnik kreditira proizvodnju. Budući da ove godine nemaju ugovorenu proizvodnju za fabriku u Srebrenici smanjili su površine. Direktor zadruge Mujo Bogaljević kaže da je kooperantima obezbijeđen repromaterijal koji većim dijelom pokriva troškove proizvodnje i nadoknađuje razliku u cijeni.



Kada ugovorenoj cijeni za prerađivača od 34 feninga po kilogramu dodaju i podsticaje povrtari računaju da će cijena ovogodišnjeg roda biti preko 40 feninga. Očekuju pomoć i od Agrarnog fonda grada Bijeljina jer do sada ova proizvodnja nije bila uvrštena u podsticaje. Nadaju se da će ih poslužiti vrijeme i da će imati prinos od 3 i po do 4 tone po dunumu. Oni koji na svojim njivama imaju navodnjavanje u prednosti su u odnosu na one koji zavise od vremenskih uslova.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )