FOTO: glassrpske

Da proizvodnja i izvoz ne prestaju da padaju pokazuje podatak da je u prvom tromjesečju ove godine iz Srpske na inostrano tržište otišlo za 12,8 odsto manje robe u odnosu na isti period lani, dok je istovremeno uvoz povećan za 4,1 odsto što, kažu upućeni, ekonomiju dovodi u dodatne probleme.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, od januara do kraja marta ove godine, obim robne razmjene sa inostranstvom iznosio je 2,86 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,18 milijardi KM, a na uvoz 1,68 milijardi.
 
- Spoljnotrgovinski deficit u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 505,47 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 70 odsto. Izvoz je od januara do kraja marta ove godine smanjen za 12,8 odsto u odnosu na period lani, dok je uvoz povećan za 4,1 odsto - govore najnoviji podaci zavoda.
 
Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kazao je za “Glas Srpske” da privrednici iz Srpske imaju veliki problem kada je riječ o tražnji na tržištu Evropske unije.
 
- Evidentno je da su smanjene potrebe za našim proizvodima koje plasiramo na to tržište i to se ove godine održava na ekonomiju samih kompanija. Sigurno da će to uticati na profitabilnost s obzirom na to da je došlo do rasta troškova proizvodnje koji se ogledaju u povećanju najnižih zarada - rekao je Račić.
 
Dodao je da će sve to domaće kompanije dovesti u rizičnu fazu o pitanju samog profita i pozitivnog poslovanja.
 
- Pratićemo kakva je situacija na zapadnom tržištu. Ukoliko se nešto ne popravi o pitanju tražnje sigurno da će doći do smanjenja zapošljavanja, dok će neke firme doći u situaciju i da smanje broj zaposlenih - istakao je Račić.
 
Optimizma za domaće privrednike, prema njegovim riječima, nema kad je u pitanju prva polovina ove godine.
 
- Najviše je pogođena drvna industrija, koja ima dvocifrene stope pada izvoza. Slična situacija je i u mašinskoj i metalskoj industriji, a sve to prati tekstil, koža i obuća - kazao je Račić.
 
Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da je, kada je privreda u pitanju, godina loše počela, ali to, prema njegovim riječima, ne znači da će se tako i završiti.
 
- Prva dva kvartala uvijek daju dobre rezultate u analizama. Međutim, kad je izvoz u pitanju drugi i treći su najbolji kvartali. Međutim, sadašnja situacija je dokaz velike recesije koja se dešava u zemljama zapadne Evrope i na međunarodnim tržištima, odnosno problema u tim društvima, od ekonomskih do političkih i strateških - kazao je Ljuboja.
 
Dodao je da njihova preduzeća jednostavno smanjuju potražnju za poluproizvodima i dijelovima koje tradicionalno kupuju od firmi iz Srpske.
 
- Žrtva smo svega toga i nažalost mislim da će se taj trend nastaviti bar još narednu godinu i po, dok se neke političke i geostrateške stvari ne redefinišu - rekao je Ljuboja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )