FOTO: InfoBijeljina

Bijeljinsko preduzeće ‘‘Duvan‘‘ jedini је organizator proizvodnje duvana u BiH. Za stotinak kooperanata iz Semberije i Posavine do kraja marta zasijaće oko 32.000 kontejnera mađarskim visokokvalitetnim hibridima.

Proizvođači u novi ciklus proizvodnje ulaze optimistično. Skupe inpute amortizovaće bolja otkupna cijena, veći podsticaji resornog ministarstva i premije za osiguranje koje su povećane sa 50 na 60 posto. Proizvođači su odavno prešli na hidroponsku proizvodnju rasada duvana zbog smanjene pojave bolesti i napada štetočina, manje potrebe za skupom radnom snagom, ujednačenog rasada i dobrog prijema nakon sadnje. 

Radenko Jeftić iz Čadjavice kaže da je za treću, četvrtu i petu klasa zemljišta koju on obrađuje, proizvodnja sa hidroponskom proizvodnjom rasada duvana jedina isplativa jer ne postoji mogućnost zalijevanja. 

- Sijem duvan na 6 hektara. Nadam se da će vremenski uslovi biti bolji. AD „Duvan“ je povećao otkupne cijene, premije su povećane, tako da očekujemo uspješniju godinu nego prošlu - kaže ovaj proizvođač za portal InfoBijeljina.



Jovišu Savića iz Ljeljenče, koji se više od dvije decenije bavi proizvodnjom ove industrijske biljke, brine nedostatk radne snage i skupe dnevnice. 

- Sve je poskupilo, hemija, gorivo. Plin smo nekada plaćali 30 pfeniga, a sada marku 23 pfeninga - kaže ovaj  domaćin. 


Iako još nije okončano potpisivanje ugovora sa kooperantima, jasno je da će preduzeće ‘‘Duvan‘‘ prebaciti plan za nekih 20 odsto. Cijena kilograma suvog lista prve klase sa premijama na prinos veći od 150 kg po dunumu je 7 maraka, druge 6, a treće klase pet maraka. U zavisnosti od tržišne cijene, biće dodatno povećana otkupna da bi ova proizvodnja bila ekonomski isplativa. 

I plasman je obezbijeđen. Direktor akcionarskog društva ‘‘Duvan‘‘ Bijeljina Čedo Gotovčević kaže da poslednje dvije godine ovo preduzeće plasira otkupljeni rod u listu bez obrade. 

 

- Kupca smo 2021. godine našli u Bugarskoj, a prošle godine u Italiji. U velikoj mjeri riješili smo i problem crnog tržišta na koje su prethodnih godina pojedini kooperanati prodavali duvan radi bolje zarade, a nedovoljne količine suvog lista za otkup pravdali lošim prinosom - kaže Gotovčević za InfoBijeljinu.

Prema njegovim riječima suzbijanju crnog tržišta i očuvanju proizvodnje duvana doprinijeće i povećane otkupne cijene za 43 odsto u odnosu na lani.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )