FOTO: null

Bijeljina, Ugljevik i Lopare priključili su se programu „Prilika plus“, čiji je cilj prilagođavanje potreba privrede i obrazovanja kadrova u srednjim stručnim školama.

Memorandum o saradnji danas su u Bijeljini potpisali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Lopara Rado Savić i načelnik Ugljevika Vasilije Perić. 

Projekat "Prilika plus" finansira Vlada Švajcarske sa 17.500 KM, a provodi ga Agencija za mala i srednja preduzeća Republike Srpske. 

Koordinator projekta Ankica Todorović rekla je novinarima da će u prvoj fazi projekta, koja traje pet mjeseci, biti napravljena analiza stanja i potreba u regiji, a ukoliko ova faza bude uspješna, očekuje se pristup značajnijim sredstvima koja će biti iskorištena za unapređenje prakse u srednjim školama.

Na potrebu boljeg uvezivanja sistema obrazovanja i privrede ukazali su načelnici lokalnih zajednica, kao i direktori srednjih škola koji su prisustvovali sastanku. 

Gradonačelnik Mićić rekao je novinarima da Bijeljina ima radionice za izvođenje praktične nastave, ali da ih treba premjestiti iz centra grada u sadašnji krug Tehničke škole i njihovu opremljenost prilagoditi potrebama privrede. 

Prema njegovim riječima, u procesu približavanja obrazovanja i privrede važan je i angažman Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kroz izbor zanimanja u srednjim školama. 

Kao primjer je navedeno da Bijeljina ima tri velika i izvozno orijentisana drvna prerađivača, ali u gradu nema prilike za školovanje kadrova za drvoprerađivačku industriju. 

Načelnik Lopara Savić rekao je da u ovoj opštini nije bilo interesovanja za školovanje tekstilnih radnika, iako u Loparama vrlo uspješno radi fabrika tekstila. 

Načelnik Ugljevika Perić rekao je novinarima da na ovom području nedostaje stolara, izražavajući nadu da će program "Prilika plus" unaprijediti komunikaciju obrazovanja i privrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )