FOTO: srpskainfo.com

Meteorološki portal Akuveder je objavio vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi, uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu.

Veći dio Evrope bi se mogao suočiti sa sušom, a na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.
 
Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz u novu sezonu.
 
S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine. Iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekod za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

– Očekuje se da će ekstremne vrućine biti manje učestale na cijelom kontinentu u odnosu na posljednje godine. Biće vremena kada će postati vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta – kaže meteorolog Tajler Rojs.
 
Međutim, ono na šta upozoravaju meteorolozi su toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad prosjeka za ljeto u Evropi.

Istočna Evropa je sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu prosjeka i bez talasa vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u poređenju sa prosjekom što bi moglo izazvati probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.
 
Jun i jul će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.
 
Oni kojima su padavine najpotrebnije kao što su Španija i Italija, čini se da ove godine ipak neće dobiti olakšanje.
 
Oluje na Balkanu

Akuveder ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

– Padavine bi trebalo da budu blizu prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana – kaže Rojs.
 
Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultovati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina povećava iznad prosjeka za ovu sezonu.
 
– Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad – rekao je Roys.
 
Međutim, to ne znači da je na Balkanu izgubljena svaka nada da ćemo uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će biti lijepih i sunčanih dana, piše Klix.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )