FOTO: null

Poljoprivredno dobro “Semberija” jedno je od najvećih u Bosni i Hercegovini, a rad uspešno konsoliduje zahvaljujući prodaji zemljišta na farmi Obrijež i reprogramu dugovanja od oko 10 miliona maraka.

Svi dugovi još nisu izmireni, ali su povećani prihodi, smanjen broj radnika, pa ovo državno poljoprivredno dobro posluje značajno bolje. Ambiciozne planove u ovom preduzeću imaju i za ovu godinu.

Za 765.000 maraka prodata je farma na Obriježi, a na licitaciji je i druga lokacija. Na ovaj korak, kažu u menaždmetnu PD Semberija, bili su prisiljen kako bi vratili kredite komercijalnim bankama, a ovim novcem reprogramiran je i deo dugova prema dobavljačima, fondovima i Poreskoj upravi.

Direktor preduzeća Stevan Trifković kaže da je najvažnije što se stalno povećavaju prihodi.

- Povećavamo obim stočarske proizvodnje, pre svega proizvodnje mleka, koja je sa milion dostigla milion i po litara. Takođe, povećali smo proizvodnju semenskih žitarica i povrtarske proizvodnje – naglašava Trifković.

Iako se dugovi otplaćuju, još kasne plate za 157 radnika. Uprkos teškoćama, zaposleni veruju u budućnost preduzeća.

Predsednik Sindikata PD “Semberija” Dragan Milovanović kaže da je cilj svim članovima ovog kolektiva da preduzeće opstane i ne ode u stečaj.

– Imamo stručan kadar, imamo zemlju, opremu, sedam decenija dugu tradiciju lidera u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz malo podrške, ponovo ćemo biti konkurentni na tržišu – kaže Milovanović.

Reorganizacijom je broj radnika smanjen sa 177 na 157, a početkom ove godine u penziju bi trebalo još 20 radnika. Preduzeće ima i podršku Vlade RS, koja je većinski vlasnik.

- Vlada je odlučila da finansijski podrži preduzeće kroz pretvaranje poreskog duga u akcije u vlasništvu RS, investicije u modernizaciju opreme i objekata, kao i promenu strukture ratarsko-povrtarske proizvodnje s ciljem povećanja profitabilnost – podsetio je portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Šansu za izlazak iz krize poslovodstvo PD Semberije vidi u daljem povećanju proizvodnje.

Savremena farma

U PD „Semberija“ izgrađena je savremena stočarska farma sa reprocentrom na kojoj je 320 muznih krava.

U januaru očekuju isporuku izraelskog softverskog sistema upravljanja farmom, čija je vrednost 100.000 evra, a preko kojeg će se pratiti zdravstveno stanje životinja, reprodukcija i neophodan kvalitet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )