FOTO: InfoBijeljina.com

Ukupna vrijednost uvezenog namještaja u BiH, u prvom kvartalu ove godine, iznosila je čak 57,07 miliona KM, potvrđeno je portalu InfoBijeljina.

“Ovisno o vrsti namještaja uglavnom uvozimo iz Srbije, Poljske, Italije, Kine i Turske”, rekli su nam iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Po istom izvoru, BiH je i u ovoj godini nastavila sa izvozom ogromnih količina drveta. Cifra je u samo tri mjeseca dostigla gotovo 140 miliona KM.

“Vrijednost izvezenog drveta u prvom kvartalu iznosila je 139.987.617 KM. Najviše se izvozilo u Italiju, Sloveniju, Njemačku, Hrvatsku, Srbiju i Austriju”, pojašnjeno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH za portal InfoBijeljina

Vrste drveta koje najviše izvozimo su ogrevno drvo (29,26 miliona KM), drvo obrađeno po dužini piljenjem (70,15 miliona KM), te listovi furnira i listovi za šperploče (četiri miliona KM).

Podsjetimo, nedavno je najavljeno da će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Savjetu ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine, i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )