FOTO: null

BIJELJINA - Kancelarija za nacionalne manjine u Bijeljini u prva dva mjeseca rada obezbijedila je sredstava za izgradnju osam stanova i adaptaciju šest kuća za Rome koji su najveća manjinska grupa u ovom gradu i u cijeloj BiH, rekao je Srni komesar za nac

Za izgradnju stambene zgrade sa osam stanova u naselju Fincijev Salaš, gdje će stambeno biti zbrinuto 60 Roma, obezbijeđeno je 450.000 KM, od čega Grad Bijeljina izdvaja 100.000 KM, Ministarstavo za ljudska prava BiH 100.000 KM i međunarodna nevladina organizacija "Karitas" 250.000 KM. 

Riječ je o socijalnim stanovima koje lokalna zajednica dodjeljuje na korištenje. 

Stanišić kaže da je u pripremi i projekat sanacije šest romskih kuća, od kojih se jedna gradi iz temelja, a dogovorena je i izgradnja po osam stanova za romske porodice beskućnika 2019. i 2020. godine. 

Prema njegovim riječima, u gradskom budžetu je za nacionalne manjine predviđeno 10.000 KM, za njihovo stambeno zbrinjavanje dodatnih 10.000 KM, kao i 8.000 KM za obezbjeđenje užine za 102 romska učenika u osnovnim školama, ali se indirektno za podršku manjinskim zajednicama u gradu izdavaju mnogo veća sredstva kroz obavezno sufinansiranje međunarodnih programa pomoći. 

"Osim stambenog zbrinjavanja, najveći problemi manjinskih zajednica u Bijeljini su obrazovanje i zapošljavanje, a nedovoljno obrazovanje u slučaju Roma je i glavna prepreka za dostupnost radnih mjesta", ističe Stanišić. 

On navodi da je Roma vrlo malo u srednjim školama, a samo jedna djevojka iz ove manjinske zajednice je na fakultetu, te među prioritete ubraja i podizanje svijesti u romskoj populaciji o značaju obrazovanja za bolje integrisanje u društvo. 

Stanišić kaže da se procjenjuje da u gradu ima oko 2.000 Roma, dok je kao udruženje organizovana i nacionalna manjina Slovaka kojih ima 80 i oni su potpuno integrisani u društvo, dok se javljaju i pojedinačni pripadnici Jevreja, Crnogoraca i Rumuna. 

Prema njegovim riječima, bijeljinska Kancelarija za nacionalne manjine, kao prva na Balkanu, koristi iskustva NJemačke i drugih razvijenih evropskih zemalja u ovoj oblasti i njihov rad usmjeren je na posredovanje u pristupu novcu na nivou BiH i kod međunarodnih donatora, kako bi se rješavali uočeni problemi. 

"Sa projektima za zapošljavanje nacionalnih manjina pokušaćemo da apliciramo na velikoj konferenciji u Skoplju 1. februara, gdje će biti okupljeni donatori koji su podržali otvarnje Kancelarije za nacionalne manjine u Bijeljini", najavio je Stanišić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )