FOTO: Srpska Info

Oboljeli od multiple skleroze suočeni su sa brojnim problemima. Život sa ovom bolešću veoma je težak, a nadležni bi trebalo više da se angažuju na pomoći.

Ističu ovo u Udruženju oboljelih koje pokriva osam opština na području Semberije, Majevice i Posavine. Prema njihovim podacima, u Republici Srpskoj registrovano je oko 1.800 oboljelih od ove ozbiljne bolesti, od čega 150 živi na području ove tri regije.

Predsjednik ovog udruženja Milorad Čordić podsjeća da se multipla skleroza najčešće javlja od dvadesete do četrdesete godine, s tim da pogađa i mlađe, ali i starije osobe.

– Simptomi su različiti, ali najčešći su poremećaj vida, ravnoteže, brzo zamaranje, oduzetost pojedinih dijelova tijela koje dovodi do zavisnosti od drugih – kaže Čordić. On već više od 20 godina živi sa ovom dijagnozom.

– Najveći problem je nemogućnost svih pacijenata da imaju terapiju koja usporava tok bolesti. Prema našim saznanjima, od 1.800 oboljelih, samo 95 ima adekvatnu terapiju. Treba da se pojednostave procedure, liste lijekova prošire – kaže Čordić.
Za sada im je, kažu u Udruženju, putem Fonda zdravstvenog osiguranja obezbijeđen odlazak u banju na 21 dan u toku godine, kao i određene terapije koje su zastarjele. Shvataju da su novi tretmani izuzetno skupi, ali u isto vrijeme dosta učinkovitiji, te iz udruženja poručuju da će u narednom periodu nastojati da sa nadležnim institucijama za svoje članove obezbijede naprednije terapije, koje će u krajnjem slučaju da vode ka usporavanju oboljenja.

I Uroš Jovičić iz Ugljevika sa ovom bolešću bori se od 2013. godine.

– Život je danas težak i zdravima, a kamoli bolesnima. Mladi koje obole nemaju nikakvu mogućnost da se zaposle i onda žive na ivici egzistencije, od socijalnih primanja i dodatka za tuđu njegu i pomoć. Nažalost, oboljeli su i često diskriminisani, a njihova inkluzija u društvo je samo “mrtvo slovo na papiru” – kaže Jovičić.

Oko 15.000 osoba sa invaliditetom

Mada jedinstvena baza podataka ne postoji, pretpostavlja se da na području Bijeljine živi oko 15.000 osoba sa invaliditetom. Grad za finansiranje Udruženja, koja okupljaju osobe sa invaliditetom, na godišnjem nivou izdvoji oko 60.000 KM. Pripadnici ove populacije se nadaju da će lokalne i republičke vlasti više raditi na poboljšanju prava garantovanih Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, čija je potpisnica i BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )