FOTO: Glas Srpske

Migrantska kriza u BiH ne jenjava, a nadležne službe imaju sve više problema sa ponašanjem migranata koji postaju sve agresivniji što bi moglo da dodatno zakomplikuje ionako tešku situaciju.

Krajnje je vrijeme, tvrde nadležni, da Tužilaštvo BiH počne da procesuira migrante koji očigledno krše zakon.

BiH je, za većinu pristiglih migranata iz visoko rizičnih zemalja, bila samo tranzitno područje na putu ka krajnjem cilju, odnosno EU, ali je dobar dio njih ostao na području Unsko-sanskog kantona u prihvatilištima koja su opremljena za njihov smještaj, a svaki dan službe bilježe priliv novih migranata koji na sve načine pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

Posljednji obračun migranata zabilježen je juče u Cazinu, a na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se veća grupa migranata koja se sukobljava na mostu u blizini hotela “Sedra”, u kojem se nalaze samo žene i djeca. Ispod video-snimka se pojavio niz komentara građana koji su tražili reakciju policije, a vidljiva je i zabrinutost među građanima. Početkom maja je zabilježen sukob migranata na ulicama u centru Bihaća koji su se gađali kamenjem što je, takođe, izazvalo revolt kod građana, ali i bojazan za ličnu bezbjednosti i imovine. 

Da ponašanje migranata stvara sve više problema domaćim službama su potvrdili i u Službi za poslove sa strancima BiH. Prvi čovjek te službe Slobodan Ujić za federalne medije je istakao da je najteži zadatak utvrditi njihov identitet jer 99 odsto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument. U BiH je trenutno oko 6.000 migranata, a sa poboljšanjem vremenskih prilika njihov broj će, kako se očekuje, ponovo rasti.  Posebno zabrinjava sve veća agresivnost migranata koji se ponašaju nasilnički i prema ovlašćenim službenim osobama.

- Dosta ih koristi drogu i alkohol, a lani je šteta u Imigracionom centru bila veća od 250.000 KM. Bilo je osoba koje su uništavale cjelokupan inventar. Ne slažem se s pričom da migrante nije moguće procesuirati. Tužilaštvo to mora da radi - kazao je Ujić.

Službi je, podvukao je, potrebno barem 50 novih inspektora za strance.

- Pomogli smo Unsko-sanskom kantonu kad je bilo najteže, stavljajući pod nadzor u Imigracioni centar oko 100 osoba koje su stalno pravile krivična djela, a tužilaštvo ih nije procesuiralo. Međutim, ne možemo ih mi dugo držati ako tužilaštvo ne vodi postupak protiv njih - kazao je Ujić.

Sociolog Biljana Milošević rekla je juče za “Glas Srpske” da postoje tri nivoa problema. Jedan je otpor sredine u koju su pojedinci došli, drugi je pokušaj asimilacije migranata ako ne pronađu neko rješenje u tranzitu i treći je pokušaj iznalaženja poslova, odnosno uslova za egzistenciju ako nisu uspjeli da  dođu do krajnjeg cilja.

- Razlike u kulturama kod domaćeg stanovništva izaziva određenu dozu straha, ali i to je razumljivo. U svakom slučaju postoje institucije koje to treba da riješe i da obje strane, uslovno rečeno, budu zaštićene - istakla je Miloševićeva.

Krađa

Pripadnici trebinjske Granične policije BiH, u saradnju sa tamošnjom policijskom upravom, pronašli su početkom mjeseca dvojicu ilegalnih migranata koji se dovode u vezu sa teškom krađom. Kod migranata je pronađen pištolj, novac, mobilni telefon i nakit koji su otuđili. Migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima izjavili su da dolaze iz Maroka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )