FOTO: InfoBijeljina.com

Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedostaje radnika, što je tek dio problema s kojim se ova državna institucija susreće, proističe iz dokumentacije u koju je uvid imao portal InfoBijeljina.

Kako se dodaje, u pitanju je, između ostalog, nedovoljan broj izvršilaca posebno u oblastima upravnog rješavanja, revizije i kontrole, prinudne naplate, analize rizika, u oblasti carina i poreza i dr. 

U UIO je, navodi se, tokom prošle godine za 146 zaposlenih prestao radnih odnos po raznim osnovama, pri čemu je obim poslova u UIO znatno povećan i poslovne aktivnosti su sve složenije u odnosu na ranije godine funkcionisanja UIO BiH.

Ta činjenica, kako je upozoreno, nije propraćena angažovanjem dovoljnog broja izvršilaca i adekvatnom organizacionom strukturom što znatno otežava efikasno i efektivno izvršavanje poslova iz nadležnosti UIO. 
Osim toga, nepovoljna je i starosna struktura zaposlenih u UIO BiH. Provedena analiza starosne strukture zaposlenih u UIO pokazuje da od ukupnog broja zaposlenih, 44 odsto ih je starosti 50 i više godina.

Pritom, podaci pokazuju da u nekoliko zadnjih godina poslovanja UIO svake godine ostane bez oko 100 zaposlenih kojima je radni odnos prestao po različitim osnovama (penzionisanje, sporazumni prekid radnog odnosa, smrt zaposlenog itd.). 

„Ovakvo stanje starosne strukture zaposlenih u UIO zahtijeva ozbiljno bavljenje ovom problematikom u cilju blagovremenog obezbjeđivanja stručnih kadrova za obavljanje poslova koji zahtijevaju posebne vrste znanja i iskustva u segmentima iz oblasti indirektnih poreza. Iskustvo se stiče kroz višegodišnji rad na konkretnim poslovima“, naveli su u UIO BiH.

Prisutan je, ističe se, i „nedostatak adekvatne finansijske motivacije za rad, a niske su i plate u odnosu na složenost poslova koje zaposleni u UIO obavljaju“. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )