FOTO: null

Privremeno rješenje vlasti u Bijeljini stvorilo je stalan problem građanima zbog neadekvatnog odlaganja stotina tona klaničnog otpada koji se, odlukom Skupštine grada, deponuje na starom nesanitarnom odlagalištu.

Prema izvještaju preduzeća "Eko-dep", na regionalnu sanitarnu deponiju Brijesnica prošle godine odloženo je 555 tona klaničnog otpada, što predstavlja konvoj od 55 šlepera neadekvatno zbrinutog otpada, koji u ljetnjim mjesecima zagađuje životnu sredinu u Bijeljini. 

U gradskoj veterinarskoj inspekciji svjesni su da ovako privremeno rješenje, koje traje već godinama nije dobro, ali kažu da boljeg nema, jer na području Bijeljine nema spalionice, što je jedini ispravan način za odlaganje klaničnog otpada. 

Direktor "Eko-depa" Dragiša Marjanović potvrdio je Srni da se klanični otpad, odnosno otpad animalnog porijekla, prima na staro, a ne novo bijeljinsko odlagalište, jer je sanitarna deponija koja radi od 2010. godine predviđena za pravilno odlaganje isključivo čvrstog komunalnog otpada i industrijskog neopasnog otpada. 

Oba odlagališta su u krugu "Eko-depa", udaljena jedno od drugog 800 metara. 

"Imamo problem nedostatka prostora za odlaganje animalnog otpada zato što ne postoje uslovi za njegovo pravilno zbrinjavanje, a problem je i što taj otpad dolazi do deponije u neadekvatnom stanju i u neodgovarajućim posudama i već tu se javljaju curenja i smrad", objašnjava Marjanović. 

Prema njegovim riječima, pravo rješenje problema bilo bi da se pronađe odgovarajuća parcela gdje bi se animalni otpad odlagao u iskopane jame, zasipao hidratnim krečom i prekrivao slojem zemlje, umjesto što se sada kopa stari gradski otpad da se odloži klanični. 

Tokom skupštinske rasprave u maju o radu "Eko-depa" opozicija predvođena SNSD-om zatražila je od Marjanovića da kao moralan čovjek podnese ostavku i omogući njihovom kadru da riješe problem koji godinama unazad ugrožava građane Bijeljine. 

"Skupština grada donosi odluke o načinu upravljanja preduzećem i apsolutni je krivac za sve što se dešava u Eko-depu, a sumnjam i bojim se da će ovo preduzeće biti sljedeće u Bijeljini koje će se naći u problemu poput Banje Dvorovi", rekao je Srni šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj Skupštini Nedeljko Ćorić. 

Prema njegovim riječima, svi finansijski parametri izneseni u godišnjem izvještaju o radu "Eko-depa" i rokovi dospijeća njihovih kreditnih obaveza upućuju na to da će i regionalna sanitarna deponija vrlo brzo doći u nezavidan položaj, da neće moći izmirivati plate, obaveze i rate kredita, te će sve pasti na teret budžeta Grada kao garanta kredita. 

"Kapaciteti eko-deponije se smanjuju i postoji ozbiljna prijetnja da već za kratko vrijeme nećemo imati gdje da odlažemo otpad", istakao je Ćorić i dodao da klanični otpad treba odlagati pod posebnim uslovima, što nije obezbijeđeno. 

On je poručio da rješenje problema postoji, jer su sanitarne deponije svuda u svijetu profitabilne i istakao da je opozicija u Bijeljini već pregovarala sa privrednicima iz inostranstva koji su izuzetno zainteresovani za investiranje u "Eko-dep". 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković rekao je Srni da je problem zbrinjavanja klaničnog otpada u njegovom transportu do deponije, što su problemi koji se rješavaju. 

Marković je izrazio sumnju u mogućnost uvođenja strateškog partnera u "Eko-dep", čija je izgradnja podržana sredstvima međunarodnih fondova, sa mnogo donatora, ocijenivši da u ovom slučaju nije realno očekivati promjenu vlasničke strukture. 

Prema izvještaju "Eko-depa", na sanitarnu deponiju Brijesnica prošle godine primljeno je gotovo 33.000 tona čvrstog komunalnog otpada koji je propisno deponovan i zbrinut. 

Od ove količine, više od 89 procenata je otpad sa područja Bijeljine, dok je ostatak iz opština Ugljevik pet odsto, Lopare 2,77 odsto i Teočak tri odsto. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )