FOTO: null

Nedostatak ustanova za smještaj i prevaspitavanje mladih problem je sa kojim se suočava Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina prilikom rada sa maloljetnicima sa problematičnim ponašanjem.

U informaciji ovog centra pripremljenoj za sjednicu Skupština grada Bijeljina navodi se da su u više navrata isticali ovaj problem nadležnim institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, jer su maloljetnici i dalje prepušteni ulici i ponavljanju krivičnih djela. 

Na problem nepostojanja vaspitnih ustanova, kao i prihvatilišta za djecu i mlade, ukazivali su i u drugim institucijama nadležnim za brigu o maloljetnicima, kao što su Centru za socijalni rad, ali i sudovi i tužilaštva. 

CJB Bijeljina dostavio je prošle godine nadležnom tužilaštvu 45 izvještaja protiv 49 maloljetnika za počinjena 53 krivična djela, od kojih 22 teške krađe. 

Tri maloljetnika su povratnici u činjenju krivičnih djela, a Centar je za devet maloljetnika izrekao mjeru policijskog upozorenja. 

Prošle godine Okružno tužilaštvo primilo je 54 predmeta, koji se odnose na maloljetnike, a sa neriješenih 38 iz ranijeg perioda ukupan broj ovih predmeta je 92.     

Okružno tužilaštvo je donijelo 63 odluke o nepokretanju postupka prema maloljetnicima zbog krivične neodgovornosti /djeca mlađa od 14 godina/, dok je Osnovni sud u Bijeljini prošle godine primio 12 zahtjeva za izricanje vaspitnih i zavodskih mjera. 

U provedenim postupcima maloljetnicima je izrečeno devet vaspitnih mjera pojačanog nadzora, jedna zavodska mjera upućivanja u Vaspitno-popravni dom, pet mjera pojačanog nadzora roditelja i jedna mjera sudskog ukora. 

Krivična djela maloljetnika čine 2,34 odsto ukupnog broja počinjenih krivičnih djela. 

Prekršajno odjeljenje Osnovnog suda primilo je 51 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih 38 iz oblasti saobraćaja, te izrekao 43 prekršajne sankcije. 

Centar za socijalni rad u Bijeljini registrovao je prošle godine 60 maloljetnika sa različitim oblicima devijantnog ponašanja, od kojih je 42 bilo u sukobu sa zakonom, podaci su ove ustanove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )