FOTO: Srpskainfo

Uskoro će Beograd dobiti Sokak Nebojše Glogovca i spomenik junacima Mojkovačke bitke, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Komisija Skupštine grada za spomenike i nazive trgova i ulica danas je usvojila inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) da se u prijestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.
 
Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista “Večernje novosti” i zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.
 
U inicijativi JDP-a se navodi da je Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspjehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obilježio period u kome je stvarao, te da njegovo djelo ostaje u trajnom nasljeđu budućih pokoljenja.
 
Predsjednik Komisije Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sjećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na kulturu. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu – rekla je Radulovićeva.
 
Vesić smatra da je danas, više od čitavog vijeka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svjetskog rata, “ne samo prikladno, već i neophodno, odužiti se crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primjeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje”. Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali – istakao je Vesić.
 
Na sjednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svjetskom književniku Rabindranatu Tagoru, u Parku prijateljstva na Ušću.
 
Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za knjigu “Gitanđali”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )