FOTO: null

Priznanje uglednog svjetskog ekonomskog časopisa koji je Bijeljinu ocijenio kao najpoželjniju lokalnu zajednicu za investiranje i privredni razvoj na prostoru Srpske, ali i sertifikat BFC koji grad posjeduje, a koji bi ove godine trebalo da bude obnovlje

Prestižni londonski list "Fajnenšel tajms" svrstao je Bijeljinu na drugo mjesto liste deset malih evropskih gradova najisplativijih za poslovanje u 2018-2019. godini, dok je Republika Srpska u kategoriji malih evropskih regiona budućnosti zauzela deveto mjesto. Na listi "Fajnenšel tajmsa" u kategoriji mikrogradova budućnosti našli su se i Zvornik i Prijedor.

U gradskoj upravi Bijeljine svjesni su značaja ovog priznanja iza kojeg, kako kažu, stoji ogroman rad.

- Ovo je dobra promocija Bijeljine i Republike Srpske u cjelini. Prije nekoliko godina Bijeljina je dobila i sertifikat BFC za povoljno poslovno okruženje i realno je očekivati da će u narednom periodu biti pojačano interesovanje investitora za ulaganje u naš grad - smatra gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Prema riječima predsjednika Područne privredne komore regije Bijeljina Ante Gajića, ovo priznanje je dobar stimulans za one koji imaju namjeru da ulažu na ovo područje.

- Godinama radimo na stvaranju dobrog poslovnog ambijenta. Sada imamo i konkretne rezultate kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena u oblasti agro-industrije i drvoprerade - istakao je Gajić.

Naglasio je da je vrijednost izvoza sa područja ove regije lani iznosila oko 560 miliona maraka, što je 17,5 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

- Vrijednost uvoza bila je oko 830 miliona KM i veća je za 14,4 odsto u odnosu na 2016. godinu. U mlinskoj industriji imamo suficit od 15 miliona KM, a u izvozu mlijeka deset miliona KM - rekao je Gajić.

S ciljem unapređenja privrednog ambijenta na području Bijeljine realizuju se brojni projekti. Među njima i značajan broj onih koje finansiraju međunarodne organizacije. Međutim, da bi lokalna zajednica mogla da konkuriše za neki od tih projekata potrebni su određeni standardi.

- Grad Bijeljina u naredna dva mjeseca treba da obezbijedi neophodnu dokumentaciju za obnovu BFC sertifikata (Business Friendly Certification South East Europe), na čemu se intenzivno radi - kažu u gradskoj upravi.

Prema riječima savjetnika gradonačelnika Vlade Simeunovića koji radi na ovim projektima, BFC sertifikat je pokazatelj efikasne lokalne uprave i povoljne investicione klime, gdje se potencijalnim investitorima daju garancije da će u sertifikovanim jedinicama lokalnih samouprava dobiti najviši nivo usluga.

- Grad u naredna dva mjeseca treba da obezbijedi obimnu neophodnu dokumentaciju za obnovu BFC sertifikata i mi intenzivno radimo na realizaciji - istakao je Simeunović i dodaje da je jedan od glavnih standarda validna strategija razvoja koja je u Bijeljini urađena 2014. i traje do 2023. godine. On ističe da se ove godine ide u reviziju jer su se u međuvremenu dogodile određene promjene.

- Važno je prije svega da se razmijene određena iskustva jer su u BFC procesu i zemlje u susjedstvu, a odnose se na to kako da na najbolji način pomognemo privrednicima da što lakše posluju i ostvare krajnji cilj, a to je profit - kaže Simeunović.

Dodaje da sertifikat traje tri godine nakon čega se ide u proces resertifikacije.

- Za privrednike to znači da mogu otvoreno da kažu mi poslujemo u gradu koji posjeduje BFC sertifikat - pojašnjava Simeunović i dodaje da im to otvara mnoga vrata u svijetu biznisa.

U sve ove aktivnosti uključen je i Privredni savjet grada Bijeljina.

- Postoji i preporuka BFC-a da se ne mogu ispuniti određeni kriterijumi ukoliko Privredni savjet nije učestvovao u donošenju strategije, budžeta, odluka o komunalnim taksama i drugim važnim dokumentima - navodi Simeunović.

Revizija strategije

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović najavila je da će u martu ove godine početi izrada revizije Strategije razvoja grada Bijeljina, koja predstavlja ključni strateško-planski dokument, na osnovu kojeg će se odvijati rast i razvoj zajednice.

- Najznačajniji projekti realizovani na području grada Bijeljina u proteklom periodu bili su u skladu sa definisanim strateškim fokusima - pojasnila je Todorovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )