FOTO: Glas Srpske

U otvaranje novih radnih mjesta na području grada ove godine biće uloženo više od 3,1 milion KM iz gradskog budžeta, utvrđeno je akcionim planom zapošljavanja.

Prema ovom dokumentu, koji će se u ponedjeljak naći pred odbornicima gradskog parlamenta, predviđene su različite mjere za sprovođenje plana, što, između ostalog, uključuje nabavku mašina, prekvalifikaciju radnika, ali i opremanje kabineta u srednjim stručnim školama, s ciljem da privrednici iz školskih klupa dobiju gotove radnike, koji se brzo mogu uključiti u radni proces.

Istovremeno, znatan iznos, skoro 700.000 KM, biće investiran u razvoj preduzetničke infrastrukture u Poslovnoj zoni “Ramići - Banjaluka”, ali i otvaranje nove poslovne zone kod “Jelšingrada”.

- Pored ovih lokacija u ovoj godini ćemo nastojati da identifikujemo i pripremimo barem još jednu novu lokaciju za uspostavljanje poslovnih zona - ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i podsjećaju da je u Ramiće do sada ušlo 16 investitora.

Za sufinansiranje projekata od značaja za grad, koji podrazumijevaju nova zapošljavanja, Gradska razvojna agencija će izdvojiti oko 60.000 KM, dok će za sufinansiranje fondacije Inovacioni centar Banjaluka biti isplaćeno dodatnih 15.000 KM.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić naglasio je da je neophodno ulaganje u razvoj i modernizaciju industrije, da bi radnici bili zadržani i da bi im bili obezbijeđeni bolji uslovi.

- S obzirom na nedostatak radne snage pod znakom pitanja je da li će moći biti otvorena nova radna mjesta, te sve buduće podsticaje treba usmjeriti u nabavku mašina i novih tehnologija - kazao je Trivić.

Tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević nije zadovoljan dosadašnjim ulaganjem u prekvalifikaciju radnika.

- Prekvalifikacije su dobre, ali se obično vrše za medicinske radnike i šofere, koji odlaze u inostranstvo. Najprije školujemo djecu za zanimanja koja nisu potrebna, umjesto da biraju deficitarna. Na taj način poslije ne bismo bili prinuđeni da plaćamo prekvalifikacije - rekao je Umičević.

Poljoprivreda
Prema akcionom planu za ovu godinu planirana su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata iz ove oblasti u iznosu od 900.000 maraka, dok će 200.000 KM biti izdvojeno za subvencije za privođenje zemljišta kulturi.

Potencijal za nova zapošljavanja postoji i u sektoru turizma, gdje je za tekuće projekte i programe iz ove oblasti, te za sufinansiranje projekata iz turizma, planirano 111.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )