FOTO: null

Privredna komora Republike Srpske dostavila je nadležnim institucijama zaključke sa sastanka sa predstavnicima poljoprivrednog sektora, kojima se, između ostalog, traži zadržavanje postojeće carinske zaštite za proizvode posebne osjetljivosti do ulaska Bi

Zaključci sa sastanka dostavljeni su Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara, Direkciji za evropske integracije BiH i nadležnim ministarstvima u Vladi Republike Srpske.

Podržan je stav Vlade Srpske da proizvodi za koje je dokazana posebna osjetljivost i za koje postoji carinska zaštita, a nisu predmet trgovinskog aranžmana definisanog Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, ne treba da budu predmet razgovora delegacija BiH i Evropske komisije za pregovore o ovom protokolu i da treba da zadrže postojeću carinsku zaštitu do ulaska BiH u EU.

Na sastanku, koji je održan 18. januara, zaključeno je da Vlada Srpske iskazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak EU integracija, uz uvažavanje kopenhagenških kriterijuma, koji nalažu uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije zemalja kandidata, čiji su proizvođači sposobni da se nose sa konkurentnošću i tržištem u EU, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

Privrednici i poljoprivredni proizvođači traže od predstavnika iz Republike Srpske u organima BiH da ne podrže eventualne izmjene zakonske regulative u kojima dolazi do odstupanja od navedenih zahtjeva, a insistiraju i na povećanju novčane podrške za razvoj proizvodnje hrane, tako da se iz sredstava koja se prikupljaju prelevmanima na nivou BiH povećaju postojeća izdvajanja iz budžeta u entitetima.

U pregovorima sa predstavnicima EU, kako se navodi, potrebno je zahtijevati stvaranje preduslova i omogućavanje bescarinskog izvoza proizvoda životinjskog porijekla, povećanje kvota za bescarinski izvoz pastrmke i ukidanje postojeće carinske zaštite pri uvozu jednodnevnih roditeljskih pilića, lake i teške linije, te mogućnost reciprociteta određivanjem bescarinskih kvota na principu da se iz zemalja EU može uvesti koliko se izveze iz BiH.

Od predstavnika Vlade Srpske traži se da adekvatno uključe u ove pregovore predstavnike proizvođača hrane, u smislu blagovremenog dostavljanja informacija koje se odnose na proces pregovaranja sa EU.

Učesnici sastanka predstavnici privrednih društava i poljoprivrednih proizvođača iz sektora proizvodnje hrane, pića i duvana, samostalni savezi i udruženja, kao i predstavnici resornih ministarstava, predložili su i hitan sastanak predstavnika proizvođača hrane u Republici Srpskoj sa predstavnicima nadležnih institucija u Republici, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, a u slučaju odstupanja od navedenih zaključaka, najavili su javne proteste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )