FOTO: espreso.rs

Smanjenje stopa poreza i doprinosa, zaustavljanje odliva radne snage, reforma javne uprave, te izdvajanje sredstava za jačanje konkurentnosti domaće privrede samo su dio zahtjeva poslovne zajednice u Srpskoj, koje bi nadležni trebalo da uzmu u obzir pri izradi ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

Privredna komora RS dostavila je Vladi Srpske radni materijal prijedloga za program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, u kojem je kreirala četiri prioritetna segmenta na kojima je neophodno raditi.

Riječ je o mjerama koje podrazumijevaju jačanje konkurentnosti privrede Srpske, stavljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cjelini, reformu i modernizovanje javne uprave, te intenziviranje socijalnog dijaloga svih partnera.

U dokumentu je istaknuto da su privrednici u RS ove godine poslovali u otežanim uslovima, što je dovelo do pada industrijske proizvodnje, kao i obima spoljnotrgovinske razmjene. Naglašeno je da su aktuelni trendovi poslovanja posljedica niske konkurentnosti privrede Srpske, zbog čega su neophodne promjene da bi bili stvoreni uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija i zaposlenosti, što će na kraju rezultovati i rastom BDP-a.

- Za jačanje konkurentnosti privrede jedna od važnijih stavki je vraćanje ukupne stope poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine. Neophodna je i analiza registra poreskih i neporeskih davanja, te da se u skladu s njom izradi program smanjenja ili potpunog ukidanja pojedinih nameta, a sve s ciljem rasterećenja privrednika - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

On kaže da je jedna od predloženih mjera i sistemska podrška za razvoj preduzetništva mladih, kao i unapređenje preduzetničke infrastrukture.

- Komori je potrebna sistemska podrška za realizaciju aktivnosti koje se odnose na promociju domaće privrede i u zemlji i u inostranstvu, a važno je raditi i na digitalizaciji privrede kroz donošenje strateških dokumenata. Neophodna je potpuna primjena zakona o elektronskom potpisu, elektronskom dokumentu i elektronskom poslovanju - rekao je Blagojević i dodao da je u radnom materijalu naglašena potreba za informacionim umrežavanjem institucija.

Istakao je da je neophodna reforma javne uprave, kao i restrukturiranje javnih preduzeća.

- Treba raditi i na smanjenju javne potrošnje, a neophodan je i program rješavanja nagomilanih neizmirenih obaveza subjekata kojima upravlja Republika, kao i efikasniji rad inspektora - dodao je Blagojević dodavši da su predložene mjere dobra osnova za kreiranje ekonomske politike, te da očekuju da će biti uključeni u njeno donošenje kao i do sada.

Dijalog

Vladimir Blagojević kaže da je za intenziviranje socijalnog dijaloga svih partnera neophodno izmijeniti Zakon o ekonomsko-socijalnom savjetu da bi bilo omogućeno i učešće članova Privredne komore.

- Na taj način bi bili zastupani interesi cjelokupne privredne javnosti, imajući u vidu da su naši članovi sva privredna društva, osiguravajuće kuće, banke i druge finansijske organizacije - rekao je Blagojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )