FOTO: InfoBijeljina

Problem odlazaka prvenstveno najkvalitetnijih radnika u inostranstvo predstavlja veliki izazov za domaća privredna društva i ne postoji sektor privrede kojem trenutno ne nedostaju kadrovi sa odgovarajućim znanjima, odnosno kompetencijama, potvrđeno je za portal InfoBijeljina iz Privredne komore RS.

Kako dodaju, kao jedan od primjera, koji ilustruju ovaj problem, jeste da se pojedini privrednici suočavaju sa problemom ispunjavanja ranije ugovorom preuzetih obaveza. 

Osim toga, kako tvrde iz Privredne komore RS, pojedine kompanije, prvenstveno iz elektro i metalskog sektora, nisu u mogućnosti preuzeti nove narudžbe, odnosno povećati postojeće ugovore ili potpisati nove, jer nemaju adekvatne radnike koji mogu realizovati te nove poslove.

“Privrednici u Srpskoj, u okviru svojih mogućnosti, podižu plate svojim radnicima, kao način za zadržavanje radnika, ali da bi došlo do značajnijeg povećanja plata potrebno je smanjiti opterećenja na platu, odnosno smanjiti poreze i doprinose na nivo iz 2008. godine”, rekao je za portal InfoBijeljina Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Kako je dodao, na taj način otvorio bi se prostor za značajnije povećanje plata, a nedostatak, koji bi na taj način nastao u budžetu Republike Srpske, mogao bi se nadomjestiti borbom protiv sive ekonomije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )