FOTO: Vlada Srbije

BEOGRAD - Priština ponovo pokušava da zloupotrijebi srpsko kulturno naljeđe s ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i kreiranja nepostojećeg kulturnog identiteta, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Nakon što je Pošta samoproglašenog Kosova pustila u promet izdanje poštanskih marki "Bronzani jarac" tvrdeći da se ta figura čuva u Muzeju u Vranju, Ministarstvo kulture Srbije je ukazalo da je riječ o lažnim tvrdnjama i insinuaciji.

Iz Ministarstva ističu da Priština nastavlja da manipulacijama, revizionizmom i falsifikatima istorije i kulture, kao dijelom njene jednostrane i destruktivne agende, te da po pravilu prisvaja i otima onaj dio kulturnog nasleđe, koji je, samo zahvaljujući sticaju okolnosti, preživio vandalizam.

Uz sve to, dodaju, čak ni navodi da se pomenuti artefakt nalazi u Muzeju u Vranju nije tačan.

Iz Ministarstva su istakli da se istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasljeđu najbolje ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju s ciljem brisanja tragova svega što je srpsko.

"Umesto da stvori bar minimalne uslove da srpska kulturna i verska baština ne bude neprekidna meta ekstremizma na prostoru Kosova i Metohije, Priština radi isključivo na jednostranim projektima s ciljem obmane međunarodne javnosti i pokušaju stvaranja utiska o tobožnjem postojanju nekog `kosovskog nasleđa`", dodaju iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture ističe da će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasljeđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i da neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.

Pošte samoproglašenog Kosova ranije danas su saopštile da se figurica "Bronzanog jarca", koji je iskorišten kao motiv nove poštanske marke nalazi u Muzeju u Vranju.

Bronzana figura jarca koji sjedi potiče, prema pisanim podacima, iz šestog vijeka prije naše ere. Otkrivena je 1939. godine u prizrenskom predgrađu Jaglenici. Figurica je duga 6,5 centimetara, široka oko tri centimentra i teška 380 grama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )