FOTO: null

Čuvanje fitosanitarnih pečata i obrazaca u zaključanim prostorijama, štampanje priručnika sa zakonskom regulativnom Ruske Federacije, te obuke proizvođača o fitosanitarnim zahtjevima ruske strane glavne su mjere koje su preduzete u RS da bi bio nastavljen

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputilo je u petak Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH dopis o preduzetim mjerama nakon obavljene kontrole ruskih fitosanitarnih inspektora.

Rusija je početkom avgusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje u porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora. Pod lupom inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor "Roseljhoznadzor", koji su od 18. do 20. avgusta boravili u BiH, našli su se proizvodni kapaciteti domaćih voćara i povrtara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić je rekao da je Inspektorat RS odmah po prijemu izvještaja Ruske fitosanitarne službe propisao mjere čuvanja fitosanitarnih obrazaca i pečata u zaključanim prostorijama, bez mogućnosti pristupa neovlašćenog lica.

- Zakonska regulativa Ruske Federacije koju inspektori posjeduju u elektronskoj formi je odštampana i upućena svakom fitosanitarnom inspektoru - rekao je Mirjanić.

Dodao je da će Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH

štampati priručnik koji sadrži svu zakonsku regulativu Ruske Federacije, a Ministarstvo će putem Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovati obuke proizvođača s ciljem njihovog upoznavanja sa fitosanitarnim zahtjevima Ruske Federacije.

- Inspektorat RS je podnio zahtjev Ministarstvu lokalne uprave i samouprave za odobravanje izrade pečata za fitosanitarne inspektore, da bi svaki inspektor zadužio svoj broj pečata. Pokrenuta je i procedura nabavke manjih prenosnih sefova, u kojima bi bili čuvani obrasci fitosanitarnih sertifikata i pečati - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na teritoriji RS ruski inspektori su obišli nekoliko proizvođača i izvoznika. Vlasnik preduzeća "Agroimpeks" Banjaluka, u kojem su, između ostalih, boravili ruski inspektori, Nikola Vukelić kaže da se mora povesti računa da nadležne službe Ministarstva edukuju ljude i daju savjete o načinu i vremenu prskanja, odnosno upotrebi hemijskih sredstava.

- Ne mogu voćari tretirati voće kad hoće i kako hoće - rekao je Vukelić.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović pozdravlja sve mjere koje su institucije RS preduzele da bi ruska rampa bila podignuta.

Nemarnost institucija BiH

Ministar Stevo Mirjanić naglašava da je zabrana izvoza u Rusiju nastala kao posljedica neblagovremenog dostavljanja podataka, koje je zatražila služba "Roseljhoznadzor", od strane nadležnih organa na nivou BiH, koja je sugerisala dolazak službi Ruske Federacije tek krajem oktobra ove godine.

- Navedene primjedbe ne bi bile osnov za zabranu izvoza da ona nije stavljena prije samog pregleda, što je rijedak slučaj u praksi koji pokazuje ukupnu nemarnost institucija na nivou BiH - istakao je Mirjanić.

Mjere

- Spriječiti pristup trećih lica fitosertifikatima

- Pečate čuvati zaključane

- Prvo popunjavanje fitosertifikata, pa pečatiranje

- Štampanje ruske regulative

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )