FOTO: null

Hren se najčešće koristi kao začin hrani – odličan je u umacima, salatama i zimnici ili kao jednostavan, svježe nariban prilog uz kuhano ili pečeno meso i kobasice.

Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i generalno protiv infekcija.

Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.

Hren podstiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sistema i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.

Preparat protiv kašlja
Recept sa sirćetom i hrenom

Sastojci:

naribani hren
ocat
med
Priprema: U svježe naribani hren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu kašičicu.

Recept s lukom i hrenom

Sastojci:

1 kašika svježe naribanog hrena
1 kašika nasjeckanog luka
5 kašika vode
5 čajnih kašičica meda
Priprema: Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu kašičicu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )