FOTO: null

Prirodni čistači organizma pomažu da se otklone razne zdravstvene tegobe, ali je u savremenoj medicini njihovo dejstvo uglavnom zanemareno.

Nedovoljno se koriste pod izgovorom da nisu efikasni iako iskustva pacijenata dokazuju suprotno. Među prirodnim čistačima koji su svima dostupni i jednostavni za upotrebu ističu se zeolit, aktivni ugalj i soda bikarbona.

Zeolit

Zeolit je apsolutno neškodljiv za organizam što je dokazano hemijskim i toksikološkim analizama. Djeluje tako što ćelije hrani hranljivim sastojcima i istovremeno odnosi otrovne materije. Pije se pomiješan sa vodom ili sam, može da se utrljava na kožu ako postoje rane ili neke neželjene promjene. Stručnjaci tvrde da svi zdravstveni poremećaji nastaju zbog pada imunog sistema. Na imunitet negativno utiču svakodnevne stresne situacije, sve zagađeniji vazduh, hrana i voda koje obiluju štetnim sastojcima, povećano dejstvo radioaktivnih supstanci... Svi ti uzročnici pojačavaju djelovanje slobodnih radikala uslijed čega dolazi do povećane toksikacije organizma i nastanka raznih oboljenja, uključujući i kancer.

Zagovornici zeolita tvrde da on jača imunitet i metabolizam, ali snižava povišen šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu na desnima, afte, kamenac na zubima. Pospješuje izlučivanje viška tečnosti iz organizma, smiruje alergijska stanja, pomaže čišćenju jetre i svih organa. Reguliše hipertenziju i holesterol, sprečava razvoj ateroskleroze i dijabetesa.

Preporuka korisnicima zeolita je da umjerenom ishranom uz dva litra vode dnevno, sa zeolitom postepeno jačaju imunitet. Ovaj režim reguliše Ph vrijednost u krvi, čisti organizam od toksina, smanjuje malaksalost i poboljšava opšti kvalitet života. Pun efekat zeolita na zdravlje ne može da se očekuje odmah, ali tri do šest mjeseci je optimalni period za pozitivne rezultate.

Masaža zeolitom, pomiješanog sa nekom od krema za tijelo, čisti podkožne masne naslage i koža postaje zategnuta i glatka. Pomaže i kod opekotina izazvanih prekomernim sunčanjem, seboreje, herpesa, čak i psorijaze. Može da ukloni i gljivična oboljenja, kao i radioaktivne kontaminacije.

Zeolit se naročito preporučuje zdravim osobama koje trpe snažne fizičke napore, poput profesionalnih sportista. Zbog iscrpljujućih treninga, takmičenja i psihičke napetosti pred nastupe, kod njih dolazi do snažnog oksidativnog stresa. Pa, umjesto uzimanja sintetičkih vitaminskih i ostalih preparata, poželjno je da se okrenu prirodnim antioksidansima kao što je zeolit.

Aktivni ili medicinski ugalj

Još jedan prirodni čistač, čija porozna površina može da apsorbuje hiljadu puta veću količinu toksina, atoma i jona od njegove težine. Služi za prečišćavanje vode i vazduha, a u medicini je odavno prihvaćen zbog brzog djelovanja u urgentnim stanjima izazvanim raznim vrstama otrova. Sprečava apsorpciju širokog spektra droga i toksina kroz organe za varenje, a podstiče i njihovu brzu eliminaciju ukoliko je do apsorpcije došlo. Aktivni ugalj igra ključnu ulogu kod predoziranja lijekovima, trovanja pesticidima, živom, olovom i sličnim hemijskim elementima. Najefikasniji je ako počne da se primjenjuje u prvom satu poslije trovanja.

Mnogi ljekari savjetuju da ga uvijek imate u kući ili uz sebe, a prije korišćenja bi trebalo pozvati hitnu pomoć ili konsultovati stručno lice koje bi u urgentnoj situaciji trebalo da nadzire njegovu upotrebu i odredi dozu. Koliko je potrebno aktivnog uglja zavisi od vrste materije koja je dovela do trovanja, na koji način i kakvo je celokupno zdravlje pacijenta. Ovo je važno da se zna jer je aktivni ugalj poput sunđera i kada se prepuni, prestaje da djeluje. Aktivni ugalj se ne preporučuje uz medikamentoznu terapiju, jer poništava djelovanje lijekova. Ne bi trebalo da se pije često, jer smanjuje sposobnost organizma da apsorbuje hranljive sastojke iz hrane. Može da se nabavi u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Takođe, pokazao se vrlo djelotvornim u skidanju bubuljica i poboljšavanju kvaliteta kože, izbjeljivanju zuba, eliminisanju gasova, smirivanju nervoze želuca, ublažavanju mučnine...

Ipak, aktivni ugalj nije svemoguć pa ne djeluje na alkohol, cijanid, gvožđe, litijum i određene kiseline koje brzo oštećuju unutrašnja tkiva.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je odavno zastupljena kao lijek u medicini. Najefikasnija je medicinska soda koja se kupuje u apoteci i u prodavnicama zdrave hrane, jer ona koja se kupuje u prodavnici u kesici sadrži aluminijum i druge neželjene dodatke. Soda bikarbona se najčešće spominje kao antacid, jer popijena u vodenom rastvoru neutrališe kiselinu želuca koja dovodi do pojave gorušice. Pošto se popije uzrokuje podrigivanje koje pomaže da se ublaži nadimanje želuca. Dobar je i antiseptik jer uništava određene vrste parazita, gljivica i plesni. Kada se stavi na četkicu za zube, istovremeno dezinfikuje četkicu i čisti zube. Ispiranjem usne duplje i grla rastvorom sode bikarbone, smanjuje se upala praćena crvenilom, bol pa čak i uporan kašalj.

Uspostavlja baznu Ph ravnotežu u organizmu tako što smanjuje kiselost. Kiselost je neophodna za varenje hrane, ali je uzrok i mnogih bolesti. Osim degenerativnih oboljenja kao što je osteoporoza, artritis i giht, nastanak karcinoma se povezuje sa hronično visokim nivoom kiselosti u organizmu. Soda bikarbona se preporučuje i za liječenje bubrega i sprečavanje stvaranja kamenja, a naročito je djelotvorna u liječenju urinarnih infekcija. Njeno dejstvo se uvijek svodi na smanjivanje kiselosti, pa se u tom slučaju smanjuje kiselina u urinu.

Oprezno i dozirano

Soda bikarbona se najčešće rastvara tako što se pola kašičice sipa u pola čaše vode, a nakon toga može da se uzima i u kombinaciji sa jabukovim sirćetom, limunom, medom ili šećerom. Dodaci se stavljaju tek kada se prah sode potpuno rastvori u vodi, inače se mogu javiti jaki bolovi u želucu. Nije preporučljivo da se pije na pun želudac, pre nego što se hrana svari. Zbog velikih koncentracija natrijuma, ne treba da se koristi u visokim dozama i u dužem vremenskom periodu.

Ukoliko se pretjera, mogu da se jave grčevi u stomaku i žeđ. U slučaju oticanja stopala, slabosti, usporenog disanja ili mučnine, obavezno bi trebalo da se javite ljekaru.

Osobe koje imaju edem, bolesnu jetru, bubrege ili visok krvni pritisak, uopšte ne treba da konzumiraju sodu bikarbonu. Trudnice i dojilje mogu tek posle konsultacije sa ljekarom, a djeci mlađoj od pet godina je ne treba davati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )